ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός του ΓΕΑ και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ – Αποφασίστηκε η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα Πέμπτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ομοφώνως, αποφάσισε:

-Την παράταση της θητείας του αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

-Την παράταση της θητείας του αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Πολεμική Αεροπορία, ο χαμηλών τόνων αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχαιότερος των αρχηγών των Επιτελείων, με εμπειρία και άριστη γνώση του Κλάδου.

Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ενδέχεται να αντικατασταθεί μιας και συμπλήρωσε τα δύο έτη στην ηγεσία της Αεροπορίας, ο Γ. Μπλιούμης παρέμεινε επικεφαλής του ΓΕΑ για έναν ακόμη χρόνο, με ενεργοποίηση της πρόβλεψης για «2+1» χρόνια θητείας.

Ο έμπειρος Ίκαρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εναέριο τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Έλληνες πιλότους να αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη των Τούρκων χειριστών που με τρόμο επιχειρούν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 18 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 κι η αναβάθμιση των F-16 Block 5.

Καμιά μεταβολή σε ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ

Στη θέση που ήδη κατέχουν παρέμειναν όπως αναμενόταν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνο Φλώρος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τον άριστο συντονισμό των τριών κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία, «θωρακίζοντας» τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, θεωρείται «ήρεμη και αποτελεσματική δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στον Έβρο και την ασύμμετρη τουρκική απειλή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση της περιοχής, όντας προηγουμένως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, και έχοντας αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τους διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες να «θωρακίσει» τα σύνορα ανακόπτοντας το πρώτο κύμα της υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Ο αντιναύαρχος Πετράκης, πιστώνεται την άριστη αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμφισβήτητα, το Πολεμικό Ναυτικό αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης, την αποφασιστικότητα και την ελληνική ναυτοσύνη.

Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν λίγες. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και στον τουρκικό στολίσκο που το συνόδευε και κυρίως η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μερικά από τα… επιτεύγματα του αρχηγού ΓΕΝ τους τελευταίους μήνες.

Αυξάνεται κατά τρεις μήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς

Η θητεία στο Στρατό Ξηράς αυξάνεται κατά 3 μήνες και εξισώνεται σε διάρκεια με τα άλλα δύο Σώματα – Ποιοι εξαιρούνται και σε ποιες περιπτώσεις θα εξακολουθεί να ισχύει το εννιάμηνο
Την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς αποφάσισε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. Ειδικότερα εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από τη σειρά που θα καταταγεί το Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα. Να σημειώσουμε πως η εν λόγω πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α και το Π.Ν.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Να επισημάνουμε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός του ΓΕΑ και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ – Αποφασίστηκε η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες”

  1. περίεργη δικτατορία, πολύ φαν, πολύ γκλαμ

    “Λίγη δικτατορία δεν βλάπτει” (F. Polacchi, ιταλός εκδότης, αυτοαποκαλούμενος φασίστας, στενός συνεργάτης του M. Salvini) – συνταγή… επιτυχίας!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί