Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται σήμερα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα Τετάρτη 20/1/21 τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος) με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον – Τελευταίο 24ωρο της (τουλάχιστον) ταραχώδους θητείας του Ντ. Τραμπ

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Με Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Ειδική εκπομπή με τον Τομ Χανκς

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Σε κλίμα συγκίνησης η αναχώρηση Μπάιντεν από το Ντελαγουέρ

Εμφανώς συγκινημένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα, Τρίτη, από το Ντέλαγουερ για την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο.

«Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.

Ο Μπάιντεν, που ανέκαθεν δήλωνε υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα γίνει αύριο ο γηραιότερος πολιτικός που θα αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συγκρατώντας τα δάκρυά του, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας «τους φίλους» και την οικογένειά του που είχαν συγκεντρωθεί στο Νιου Κασλ του Ντέλαγουερ, σε μια βάση της Εθνοφρουράς που φέρει το όνομα του γιου του, του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια από καρκίνο. «Μόνο για ένα πράγμα λυπάμαι, που εκείνος δεν είναι εδώ, γιατί εμείς θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε ως πρόεδρο», είπε για τον γιο του, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ και είχε υπηρετήσει στην τοπική Εθνοφρουρά, ενώ το πολιτικό μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό όταν τον χτύπησε ο καρκίνος.

«Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του. «Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

Τελετή-φόρο τιμής στους 400.000 νεκρούς της Covid-19 από την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν

 Λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία μιας χώρας σε κρίση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις σχεδιάζουν αργότερα απόψε, Τρίτη, να τιμήσουν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.

Αυτή θα είναι η πρώτη ομοσπονδιακή εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της πανδημίας και θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κατηγορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία καθώς οι ΗΠΑ μετρούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 400.000 θανάτους.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο περισσότερες από 200.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης και 3.220 θανάτους καθημερινά.

Η επιμνημόσυνη τελετή που διοργανώνει η επερχόμενη κυβέρνηση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 17:15 τοπική ώρα (00:15 ώρα Ελλάδας) στο Μνημείο του Λίνκολν. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής και οι καμπάνες θα ηχήσουν 400 φορές στο Τζόρτζταουν σε ένα συμβολικό φόρο τιμής στους νεκρούς της Covid-19.

Η επιτροπή ορκωμοσίας του Μπάιντεν ανέφερε ότι σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη τη χώρα κοινότητες έχουν υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχουν στην τελετή σε μια στιγμή εθνικής ενότητας. Η επιτροπή παρότρυνε τους Αμερικανούς να ανάψουν κεριά στα παράθυρά τους σε μια ένδειξη ενότητας και πως αξιοθέατα, ανάμεσά τους το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στην Νέα Υόρκη και το Σπέις Νίντλ στο Σιάτλ θα φωταγωγηθούν ταυτόχρονα.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού ύψιστη προτεραιότητα της προεδρίας του.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί