«Κ. Μενδώνη, έχετε κάποιο σχέδιο για άνοιγμα των χώρων πολιτισμού;»

Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των χώρων πολιτισμού, ρωτούν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσαν ύστερα από πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου – Ζητούν τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που αφορούν τους χώρους του πολιτισμού.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Την Δευτέρα 18.1.2021, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, των κέντρων αισθητικής και κομμωτηρίων. Τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι καταναλωτές καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά από μέτρα, όπως αυτά καθορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα της αγοράς υπό όρους.

Ωστόσο, οι χώροι πολιτισμού παραμένουν κλειστοί, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι επιχειρήσεις στον χώρο του πολιτισμού έχουν πληγεί βάναυσα όπως και οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, καθώς βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και σχεδόν 10 μήνες. Σημειωτέον, οι χώροι αυτοί αποδείχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγενέστερου ανοίγματος, ότι ήταν από τους πλέον ασφαλείς και συνεπείς στην τήρηση των υγειονομονικών πρωτοκόλλων.

Παρ’όλα αυτά, οι αναφορές γύρω από το άνοιγμα τους είναι ελάχιστες και οι συζητήσεις στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σχετικά με το θέμα του πολιτισμού  παραμένουν για όλο τον κόσμο αίνιγμα. Τόσο η υπουργός Πολιτισμού  όσο και ο πρωθυπουργός τηρούν σιγή ιχθύος για το άνοιγμα των χώρων του πολιτισμού, δείχνοντας φανερά πως αποτελεί για αυτούς ξεχασμένη και ήσσονος σημασίας υπόθεση.

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό βρίσκονται πια στα όρια της ανέχειας, δίχως να έχουν την οποιαδήποτε πληροφορία για το μέλλον τους το οποίο προοιωνίζεται ζοφερό, αφού η Πολιτεία δείχνει να τους έχει αφήσει στο περιθώριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι,  η πλατφόρμα για την ενίσχυση των 534 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό ακόμα παραμένει κλειστή, όπως επίσης δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ προκειμένου οι ιδιοκτήτες θεατρικών και κινηματογραφικών αιθουσών να λάβουν την ελάχιστη ενίσχυση που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την υπ. Πολιτισμού:

1.    Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των χώρων πολιτισμού;

2.    Γιατί η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο άνοιγμα των χώρων του πολιτισμού παραμένει εν κρυπτώ; Δεν οφείλει η υπουργός να είναι σε συζητήσεις με τους ανθρώπους του χώρου και να τους ενημερώνει για τα σχέδια της κυβέρνησης;

3.    Γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι χώροι του πολιτισμού με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτοκόλλα, όπως συμβαίνει με τα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια;

Παράλληλα, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που αφορούν τους χώρους του πολιτισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί