Δ. Βρύσαλης: Προκλητική και κυνική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες υγειονομικούς

“Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου φόρτωσε στους ίδιους τους υγειονομικούς την ευθύνη για το ότι νόσησαν από κορονοϊό, όπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες ο Β. Κοντοζαμάνης φόρτωσε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς!”

Δήλωση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλους της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Δημήτρη Βρύσαλη, για την συζήτηση στη βουλή για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ:

Προκλητική και κυνική συνεχίζει να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες υγειονομικούς, για τους οποίους – κατά τ’ άλλα – κυλάνε κροκοδείλια δάκρυα από τα μάτια των υπουργών της.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου φόρτωσε στους ίδιους τους υγειονομικούς την ευθύνη για το ότι νόσησαν από κορονοϊό, όπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες ο Β. Κοντοζαμάνης φόρτωσε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς!

Δηλαδή οι εκατοντάδες υγειονομικοί που νόσησαν, αυτοί που έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, ήταν γιατί οι ίδιοι δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό, αυτό συνέβη εκτός εργασίας.

Με τέτοια κραυγαλέα ψέματα και συκοφαντίες προσπαθεί η κυβέρνηση να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις και την εντατικοποίηση στην Υγεία, για το γεγονός ότι οι υγειονομικοί έδωσαν κατά κανόνα τη μάχη χωρίς τα στοιχειώδη μέσα, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο, με μοιραία κατάληξη για πολλούς από αυτούς.

Εξίσου προκλητικός ήταν ο υφυπουργός Εργασίας και για το ζήτημα της ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Προϊδεάζοντας για την κυβερνητική πολιτική στο δίκαιο αίτημα για ένταξή τους στα ΒΑΕ, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις με μόνιμα μέτρα… Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας».

Η τοποθέτηση αυτή, αν μη τι άλλο, επιχειρεί να περιορίσει τον αριθμό αυτών που πιθανώς θα ενταχθούν στα ΒΑΕ, διαχωρίζοντας τους υγειονομικούς σε ειδικότητες, ενώ ο χώρος εργασίας τους, το νοσοκομείο, είναι ενιαίος για όλους και όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, όπως έδειξε και η πανδημία.

Στο διά ταύτα, βέβαια, «έσκασε το παραμύθι», που δεν είναι άλλο από το κόστος για το κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις»! Εξίσου προκλητικά υποστήριξε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει να μη διαταραχθούν από τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης».

Δηλαδή οι υγειονομικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 67 χρόνια, διαφορετικά η ένταξη στα ΒΑΕ θα σημάνει αποψίλωση από το προσωπικό των νοσοκομείων (με τη συνταξιοδότησή τους 5 χρόνια νωρίτερα του γενικού ηλικιακού ορίου), αφού η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να κάνει μαζικές προσλήψεις μονίμων.

Η απαξίωση των «ηρώων» υγειονομικών από την  πλευρά της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα ραγδαία άλλα βάρβαρα μέτρα σε εργασιακά – ασφαλιστικά, στις δημοκρατικές ελευθερίες (πήραμε μια γερή γεύση στις 17 και 26 Νοέμβρη όπως κι οι μαθητές νωρίτερα) προμηνύουν το νέο σκηνικό που θα κυριαρχήσει στο χώρο της Υγείας. 

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί θα δώσουμε την απάντηση μας, στον  διαχρονικό εμπαιγμό  των κυβερνήσεων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας στις 28/1 στη πυλη του ΠΑΓΝΗ και στις 16/2 στη πανελλαδική στάση εργασίας στην 7 ΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί