Σχεδιάζουν κόψιμο των 534 ευρώ;

Προαναγγελία Χατζηδάκη για σταδιακό τέλος των αναστολών συμβάσεων και της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς

Το τελειωτικό χτύπημα στον χώρο της εργασίας φαίνεται ότι είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις επιδεινωμένες προβλέψεις για τα οικονομικά στοιχεία του 2020 αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2021. Με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς, εξετάζει τον τρόπο περικοπής των ανερπαρκών μέτρων οικονομικής στήριξης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η ΑΥΓΗ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει ότι θα υπάρξει ύφεση πάνω από 11% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η συνολική εικόνα αποτυπώνει ότι τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση ο στόχος του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος εμπεριέχει πρόβλεψη για ανάκαμψη της τάξης του 4,8%, όταν ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει εκτιμήσεις για ανάκαμψη μόλις 0,9% για φέτος.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι το σταδιακό τέλος των αναστολών συμβάσεων και της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς. Το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα  με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην “εργασιακή κανονικότητα” (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.  

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και  τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την  βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να “πιάσουν τόπο”».

Αν λοιπόν η κυβέρνηση κάνει πράξη την προαναγγελία της, τότε η αγορά εργασίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων, σύμφωνα με την Αυγή.

ΣΥΡΙΖΑ: Μη γίνει το άνοιγμα της αγοράς πρόσχημα για περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων

«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 9 δις μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είναι οριστικά και οι χιλιάδες απολύσεις νέα ζοφερή πραγματικότητα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε την ουσιαστική στήριξη με αποτέλεσμα την έκρηξη της ύφεσης, τώρα διαρρέει την περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων ενίσχυσης με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς. Αντί να αποσύρεται ανέμελη, οφείλει σήμερα κιόλας να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση επιβίωσης».

  • Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη  για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής.
  • Να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί