Ο ευέλικτος

Της Κάκης Μπαλή

Σίγουρα δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει πρωτοσέλιδο στη γερμανική εφημερίδα Bild -σημαία του λαϊκισμού- με την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά προνομίων. Θα προτιμούσε να βρεθεί στην πρώτη σελίδα μιας πιο κυριλέ γερμανικής εφημερίδας, από αυτές που διαβάζουν οι ελίτ. Αλλά αυτές ξέρουν να προσέχουν – και προσπαθούν να προστατεύουν τις ελίτ από τη δημόσια έκφραση αλαζονείας. Γι’ αυτό και αρχικά δεν ασχολήθηκαν με την πρόταση Μητσοτάκη, ενώ, λίγες ημέρες μετά, όταν την επανέλαβε με κάπως διαφορετικό τρόπο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, -“όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να μπορούν να επιστρέφουν στην κανονικότητα” είπε-, έσπευσαν να την αποδομήσουν.

Σε μια περίοδο που δεν επαρκούν τα εμβόλια για να εμβολιαστεί κάθε πολίτης, είναι άκρως προβληματικό να προσφέρονται προνόμια στους εμβολιασμένους, επισημάνθηκε από πληθώρα σχολιαστών. Τόση αλληλεγγύη δείχνουν σ’ αυτή την πανδημία οι νέοι και οι υγιείς έναντι των ηλικιωμένων και των ευάλωτων και τους αφήνουν το προβάδισμα στον εμβολιασμό – ας μη νιώσουν το αίσθημα της αδικίας. Όσο για το επιχείρημα -που χρησιμοποίησε κατά κόρον και το περιβάλλον Μητσοτάκη- ότι έτσι θα γίνει πιο ελκυστική η ιδέα του εμβολίου στους διστακτικούς, αλλά και στους αρνητές, είναι δίκοπο μαχαίρι. Προκαλεί σε πολλούς την εντύπωση ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα γίνει υποχρεωτικός, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, αλλά τελικά ρίχνει νερό στον μύλο των πάσης φύσεως συνωμοσιολόγων.

Γι’ αυτό ακόμη και για τη Bild η πρόταση Μητσοτάκη ήταν “εκρηκτική”, αν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Ελλάδα φρόντισαν να μεταφράσουν λανθασμένα το επίθετο ως “εντυπωσιακή” – άλλο brisant, άλλο brilliant, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ορκισμένους υμνητές του πρωθυπουργού. Κι επειδή ο πρωθυπουργός είναι… ευέλικτος, έβαλε χθες τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να μαζέψει τα περί προνομίων και να μιλήσει απλώς για ευρωπαϊκό συντονισμό, για ένα κοινό πιστοποιητικό “που μπορεί να έχει μελλοντική χρήση”. Και φρόντισε να ενώσει τη φωνή του με μια ομάδα ομολόγών του στην Ε.Ε. για να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η αδειοδότηση του εμβολίου της AstraZeneca. Μήπως και επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, την οποία έχει πουλήσει ως “πανέτοιμη” σε χίλια τόσα εμβολιαστικά κέντρα…

Πηγή: Αυγή

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί