Στο έλεος της κακοκαιρίας χιλιάδες πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο

Εκτεθειμένοι στο τσουχτερό κρύο και στις χιονοπτώσεις χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν αν επιβιώσουν στους καταυλισμούς, με μόνα τους “όπλα” τους υπνόσακους και τις κουβέρτες. Η κακοκαιρία Λέανδρος έκανε τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Πολλοί είναι εκείνοι που κοιμούνται σε σκηνές δίχως την παραμικρή θέρμανση κάνοντάς τους να νιώθουν -όπως λένε οι ίδιοι- σαν να είναι “σε νεκροταφείο”.

Στη Μαλακάσα πάγωσε ακόμα και το νερός της βρύσης, όπως είπε ένας πρόσφυγας. Με το χιόνι να έχει καλύψει όλη την περιοχή οι συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Στη Χίο δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ ενώ ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στον Καρά Τεπέ, στη Λέσβο,  όπου το χιόνι κάλυψε τα πάντα και οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να ζεσταθούν με όποιον τρόπο μπορούσαν.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στο έλεος της κακοκαιρίας χιλιάδες πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, «πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν άδεια ή εγκαταλελειμμένα κτήρια και να γίνει μίσθωση ξενοδοχείων για τις πιο ευάλωτες ομάδες και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει, ακόμα και από σήμερα το βράδυ, ούτε ένας άνθρωπος στη νέα κόλαση του Καρά Τεπέ ή στην υπερπλήρη ΒΙΑΛ».

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική  Συμμαχία τονίζεται:

Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει και τα Κέντρα Υποδοχής σε Λέσβο και Χίο.

Το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για συνθήκες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή προσφύγων και μεταναστών, όπως η διακοπή ηλεκτρικού και πόσιμου νερού αλλά και η μετατροπή των χώρων σε παγοδρόμιο λάσπης, θα έπρεπε να είχε ήδη κινητοποιήσει τον αρμόδιο μηχανισμό του Υπουργείου για να καταρτιστεί ένα σχέδιο άμεσης και μεσοπρόθεσμης δράσης.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση σήμερα είχαμε ένα νεκρό.

Πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν άδεια ή εγκαταλελειμμένα κτήρια και να γίνει μίσθωση ξενοδοχείων για τις πιο ευάλωτες ομάδες και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει, ακόμα και από σήμερα το βράδυ, ούτε ένας άνθρωπος στη νέα κόλαση του Καρά Τεπέ ή στην υπερπλήρη ΒΙΑΛ».

H κατάσταση στα προσφυγικά καμπ των νησιών

Να σημειωθεί ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου χτυπήθηκαν επίσης από την κακοκαιρία, με τις θερμοκρασίες την ημέρα να κυμαίνονται γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου και να πέφτουν κάτω από το 0 το βράδυ. Σε Χίο και Λέσβο έχει χιονίσει, πράγμα όχι πολύ σύνηθες για αυτά τα νησιά, οδηγώντας σε αποκλεισμούς δρόμων και οικισμών.

Το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη, ένας άντρας βρέθηκε νεκρός από το κρύο, ύστερα από το ναυάγιο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, της λέμβου που τον μετέφερε στη Λέσβο μαζί με άλλους 27 ανθρώπους. Τρεις από τους 27 αγνοούνταν, και βρέθηκαν, ευτυχώς σώοι, ύστερα από έρευνες του λιμενικού.

Στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ίδιου του υπ. Μετανάστευσης – που σήμερα το πρωί πανηγύριζε ότι «το 2020 ήταν χρονιά ανάκτησης του ελέγχου στη μεταναστευτική κρίση» – 16.881 άνθρωποι.

Τόσες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες όπως αυτές, στη Σάμο:

samos-msf.jpg

(φωτ. από το twitter των Γιατρών Χωρίς Σύνορα)

..στη ΒΙΑΛ της Χίου:

καταυλισμός Καρά Τεπέ – φωτ. από @parwana_amiri/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί