Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό»

Πέρα για πέρα λανθασμένο ότι το εμβόλιο προκαλεί νόσο, τόνισε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στη χώρα.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό» εξήγησε.

«Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού» ανέφερε επίσης η κ. Θεοδωρίδου η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Στα εμβόλια η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η ανεπιθύμητη ενέργεια, μια σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο» ανέφερε.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού ξεκίνησε από άτομα άνω των 85 ετών, εξήγησε ότι «το κριτήριο της επιλογής της ηλικίας είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος. Σαφώς και υπερδεκαπλάσιος από άλλες ομάδες ηλικιών για θνητότητα από τη λοίμωξη από κορονοϊό».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στη Νορβηγία σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό απάντησε πως «τα περιστατικά αυτά ο οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του θανάτου με το εμβόλιο».

«Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Οσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».

Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα κλείστηκαν πάνω από 372.000 ραντεβού για εμβολιασμό

Το 0,77% φτάνει πλέον η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 6 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Έχουν κλειστεί όπως τόνισε
372.000 ραντεβού και για τις δύο δόσεις και υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την επικράτεια.

Σήμερα παραδόθηκαν 49.000 δόσεις από τη Pfizer, ποσότητα που είναι μειωμένη. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ποσότητα θα αναπληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση θα κάνουν και τη δεύτερη, συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης, αλλά και στους θανάτους που καταγράφηκαν στη Νορβηγία. Όπως φαίνεται, οι θάνατοι αυτοί δεν είχαν συσχέτιση με το εμβόλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί