Βροχή καταγγελιών από αθλήτριες μετά την αποκάλυψη της Σ. Μπεκατώρου – Ντόμινο παραιτήσεων

Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου οι δικηγόροι της

Σε κατάσταση αποδόμησης τελεί η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ), μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από υψηλόβαθμο παράγοντα της ΕΙΟ, στα 21 της χρόνια. 

Δείτε επίσης:

Σ. Μπεκατώρου για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με τον τρόπο που αντέδρασε, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί δεν μιλούσα τόσα χρόνια”!

Υπόθεση Μπεκατώρου: Εμετική ανάρτηση από τον Τάσο Μπουντούρη

Μετατρέπουν την Σ. Μπεκατώρου από θύμα σε θύτη επειδή κατήγγειλε τον βιασμό της 20 χρόνια μετά

Θύμα βιασμού από παράγοντα της Ομοσπονδίας αποκάλυψε πως έχει πέσει η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου

Βίντεο – κραυγή κατά της Ομοσπονδίας από τους πρωταθλητές της Ιστιοπλοΐας

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας στην καταγγελία Μπεκατώρου

Υπόθεση Μπεκατώρου: «Δήθεν θύτης» δηλώνει ο Αδαμόπουλος

Μετά τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ακόμη ένα μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι «οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο του Ομίλου του Καλαμακίου, Γιώργο Χριστόπουλο.

Η επιστολή του κ. Χριστόπουλου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου. 

Κατόπιν  των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στην γενικότερη τους αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης της ΕΙΟ και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. 

Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα.  

Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ, 

 Γιώργος Χριστόπουλος 

Δρ-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός , MSc MBA PhD΄ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες παραιτήσεις, με την αθλητική κοινότητα να προβληματίζεται και με την αρχικά ήπια στάση των ανθρώπων της ΕΙΟ.

Η Ομοσπονδία, στην πρώτη ανακοίνωσή της, χαρακτήριζε «δυσάρεστο περιστατικό» την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, και την παρότρυνε να γίνει πιο συγκεκριμένη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για κάθε αποστολή εθνικής ομάδας στο εξωτερικό υπεύθυνη είναι η οικεία ομοσπονδία. Το ΔΣ επιλέγει το μέλος του που θα συνοδέψει ως αρχηγός αποστολής την ομάδα, οπότε οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας γνώριζαν πολύ καλά ποιος είχε συνοδέψει τη Σοφία Μπεκατώρου και τους υπόλοιπους αθλητές στο ταξίδι όπου συνέβη η σεξουαλική κακοποίηση.  

Χθες, μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η ΕΙΟ ζήτησε από τον φερόμενο ως δράστη Αριστείδη Αδαμόπουλο την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας. Επίσης, ο κ. Αδαμόπουλος ανακοίνωσε την αποχή του από τα καθήκοντά του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέχρι «την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης». Ήδη, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Γ.Γ. της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης έχουν παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας.   

Παραιτήθηκε η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης

Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΟ, Χρήστος Ηλιάδης, ανέστειλε τη συνεργασία του με την Ομοσπονδία, ενώ παραιτήθηκε σύσσωμη και η 13μελής Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ.

Η ανακοίνωση:

Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Κύριε Πρόεδρε,

Η αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πολύ απέχει από τις βασικές αρχές της προστασίας των αθλητών και αθλητριών, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους και την ενθάρρυνση καταγγελίας τυχόν εκμετάλλευσης της εξουσίας. Οι ανακοινώσεις της ΕΙΟ προήλθαν χωρίς προηγούμενη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας εκπροσωπείται δια του Προέδρου της και ο οποίος θα μπορούσε να έχει εκφράσει τη διαφορετική μας άποψη. Δείχνουν έλλειψη αποφασιστικότητας και διάθεση της ΕΙΟ να παρακολουθήσει τα γεγονότα ως θεατής ενός «δυσάρεστου περιστατικού», όπως εσείς το περιγράψατε.

Για τους λόγους αυτούς διαχωρίζουμε τη θέση μας και υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας.

Η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης

Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος

Εριφύλη Βαρδάκη, Αντιπρόεδρος

Ιωάννης Καλατζής, Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Κατέκος, Ειδικός Γραμματέας

Γρηγόρης Βαρβαρρήγος, Ταμίας

Δημήτριος Αλτσιάδης, Μέλος

Ηλίας Γεωργιάδης, Μέλος

Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος

Γιάννης Μαρουλάκης, Μέλος

Γεώργιος Ανδρεάδης, Έλληνας Εκπρόσωπος ORC

Αναστάσιος Νικολάου, Αναπληρωματικό Μέλος

Μιχαήλ Κασιώτης, Αναπληρωματικό Μέλος

Αγγελική Κούρτελη, Αναπληρωματικό Μέλος

►Και ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης «καταδικάζει απερίφραστα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου στην απόφασή της να καταγγείλει δημόσια το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που βίωσε στο παρελθόν» και ζητά από τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Αθηνών έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Ν. Κακλαμανάκης: Ομερτά και βία στην ΕΙΟ

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, σε σημερινές του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «ομερτά και βία» στη Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

«Η Σοφία Μπεκατώρου τολμά να λέει την αλήθεια […] μετά τα όσα είχα πει στην Βουλή, ήλπιζα ότι θα ήταν απλά η αρχή και για τη Σοφία, αλλά και για άλλους αθλητές να μιλήσουν για το τι συμβαίνει στην ελληνική ομοσπονδία […] δυστυχώς δικαιώνομαι», σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.  

«Από τα 19 μου λέω πως η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά, αφού με έχει καλέσει η πατρίδα μου αλλά και ο υφυπουργός Αυγενάκης να μιλήσω και καταγγέλλει η Μπεκατώρου όσα σοβαρά έχει καταγγείλει, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. […]  Έχει πολύ ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ. Δεν φτάνει να μην αδικούμε, οφείλουμε να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν. Πρέπει κάποια στιγμή σε όλο αυτό το σκοτάδι που έχουμε βιώσει να απαντήσουμε με φως. Και φως μεγαλύτερο από την αλήθεια δεν υπάρχει», πρόσθεσε.    

«Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας, όχι στην χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής. Αυτή την ομερτά», σχολίασε, προσθέτοντας πως είχε ακούσει «δεξιά και αριστερά κάποια πράγματα όχι όμως τόσο συγκεκριμένα […] Σε πολλά παιδιά έχουν δολοφονήσει το όνειρό τους, απλά τα έχουν δυσκολέψει σε τέτοιο βαθμό, τα έχουν απειλήσει ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Μετά τη Σοφία Μπεκατώρου και άλλες αθλήτριες έχουν αρχίσει μα μιλάνε για ανάλογες περιπτώσεις που έχουν βιώσει από παράγοντες που είχαν ή έχουν σχέση με τον ελληνικό αθλητισμό. Ανάμεσα σε αυτές και η «ασημένια» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα Νίκη Μπακογιάννη, η οποία είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο του στίβου. 

Λίγα 24ωρα μετά την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, άλλες τρεις αθλήτριες μοιράστηκαν τη δική τους τραυματική εμπειρία.

Η πρώην διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όσα βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο. Η Ραμπέα Ιατρίδου, πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τεχνική κολύμβηση, προχώρησε σε ανάρτηση στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτοντας την οδυνηρή εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Το απόγευμα του Σαββάτου ακολούθησε η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής Ομάδας ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing, που αποκάλυψε ότι και εκείνη είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της ΕΙΟ.

Και η αθλήτρια, αφού περιγράφει το περιστατικό, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν, αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις»

Μπράβο της που μίλησε, λέει τώρα η Ομοσπονδία

Στο Open μίλησε και ο πρόεδρος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, δηλώνοντας πως δεν ήταν σε γνώση του όσα κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου.  

Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος σημείωσε πως η δεύτερη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ήρθε σε συνέχεια της πρώτης, στην οποία ανέφεραν πως μόλις γνωστοποιηθεί το όνομα του φερόμενου ως δράστη της κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, η Ομοσπονδία θα πράξει τα δέοντα.  Αναφορικά με τις επικρίσεις για το ύφος της πρώτης ανακοίνωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε πως δεν είχαν καμία πρόθεση να υποτιμήσουν το γεγονός, προσθέτοντας ότι μόλις γνωστοποιήθηκε το όνομα του φερόμενου ως δράστη, η Ομοσπονδία «άμεσα ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του».

Απέσυρε τη χορηγία του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «με το «πάγωμα» της δωρεάς δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας». 

Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου οι δικηγόροι της

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι δικηγόροι της Ολυμπιονίκη αναλαμβάνουν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως ανακοίνωσε η δικηγορική ομάδα, «θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε».

Σημειώνεται τέλος ότι στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί