Προειδοποίηση από τον Νορβηγικό Οργανισμό Φαρμάκων: Μπορεί να αποβεί επικίνδυνο το εμβόλιο της Pfizer για ηλικιωμένους και ασθενείς

Επιβεβαίωσε ότι 29 ασθενείς άνω των 75 ετών έχουν πεθάνει μετά τον εμβολιασμό τους

Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΝΟΦ) προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες από το εμβόλιο της Pfizer/Biontech κατά του νέου κορονοϊού σε υπέργηρους με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΝΟΦ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι 29 ασθενείς άνω των 75 ετών έχουν πεθάνει μετά τον εμβολιασμό τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τις αναμενόμενες παρενέργειες του εμβολίου, όπως ναυτία και έμετο, πυρετό, τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, αλλά και επιδείνωση των υποκείμενων νοσημάτων τους».

13 από τους θανάτους έχουν μέχρι στιγμής διερευνηθεί. Ωστόσο, γενικά δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός ενέχει αυξημένο κίνδυνο.about:blank

Σύμφωνα με τον ΝΟΦ, «στη Νορβηγία, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα σε γηροκομεία με σοβαρές υποκείμενες ασθένειες εμβολιάζονται επί του παρόντος. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναμένεται ότι οι θάνατοι μπορεί να επέλθουν λίγο μετά τον εμβολιασμό».

Κάθε εβδομάδα στη Νορβηγία, ανεξάρτητα από την εκστρατεία εμβολιασμού, κατά μέσο όρο 400 άτομα πεθαίνουν σε γηροκομεία και δομές μακροχρόνιας περίθαλψης. Επομένως, ο αριθμός των θανάτων δεν κρίνεται ανησυχητικός και ανταποκρίνεται στις προβλέψεις.

Τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, έχουν δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες άτομα – συμπεριλαμβανομένων εθελοντών στις ηλικιακές ομάδες κοντά στα τέλη των 80 και 90 ετών. Ωστόσο, η Νορβηγία σκέφτεται να προσαρμόσει τη στρατηγική εμβολιασμού.

Η υπηρεσία υγείας της χώρας δήλωσε ότι «για άτομα με σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες». 

Για όσους είναι πολύ μεγάλης ηλικίας, με το προσδόκιμο της ζωής τους να είναι περιορισμένο ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου θα μπορούσε να είναι οριακό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί