Να δώσει ο Μητσοτάκης εξηγήσεις για τους χειρισμούς στην πανδημία – Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (Live)

Ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν της 11 π.μ. της Παρασκευή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα, κατά τη συνάντηση με την ΠτΔ είχε υπενθυμίσει την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας και σχεδιασμό, που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, και πρότεινε έστω και τώρα να υπάρξει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με συμμετοχή των εκπροσώπων των εμπειρογνωμόνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό «έστω και την ύστατη στιγμή να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας. Αλλιώς είναι προφανές ότι θα αναλάβει την ευθύνη σε σχέση με όσα συμβούν στην εξέλιξη της πανδημίας». Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σερνόμενη όμως σε συζήτηση στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα για την προφανή αποτυχία αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Ζωντανή εικόνα από την αίθουσα της Ολομέλειας:

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε μια κίνηση που μαρτυρά απόγνωση, αλλά και οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, με στόχο την… «αναθέρμανση της οικονομίας». Παρατείνονται, ως αναμενόταν, τα επιδόματα ειδικού σκοπού και ανεργίας. Δεν ανακοινώθηκε κανένα ουσιαστικό επιπρόσθετο μέτρο, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιτυχημένη διαχείριση του 2ου κύματος, παρότι τον Νοέμβρη είχαμε 100 νεκρούς την ημερα και σήμερα υπάρχουν δύο εισαγγελικές έρευνες σε εξέλιξη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός βάφτισε «νέα οικονομική στήριξη» την παράταση ορισμένων μέτρων, όπως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% η οποία επεκτείνεται στο μήνα Φεβρουάριο αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Δείτε: Δίχως ίχνος αυτοκριτικής για την διαχείριση της πανδημίας ο Μητσοτάκης – Αυξάνει τα πρόστιμα! (Βίντεο)

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται, υποστήριξε, και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νάσου Ηλιόπουλου: «Σε μία Βουλή που λειτουργεί με αποστάσεις, με μειωμένη παρουσία βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ», έγραψε σε ανάρτησή του.

Προσέθεσε: «Κρατάνε λοιπόν αποστάσεις στη Βουλή αλλά στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας επιτρέπεται ο συνωστισμός. Δεν ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στη χώρα της “ατομικής ευθύνης” η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ευθύνεται για τίποτα».

Αλ. Τσίπρας: «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι»

Μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της πρωτολογίας του στη βουλή. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να «μην διακατέχεται από το σύνδρομο του φωτεινού παντογνώστη». 

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Θα προσπαθήσω, να μην επιτρέψω στη σημερινή μου τοποθέτηση τον δικαιολογημένο θυμό που νιώθω ως πολίτες να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου. Καταθέτω αντί για χαρακτηρισμούς σε λογικά ερωτήματα. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές εάν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα στα ΜΜΜ, για τους εργασιακούς χώρους, για τις ευάλωτες ομάδες. Η κυβέρνηση διακατέχεται από το σύνδρομο του παντογνώστη. Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά αν εγκαίρως γίνονταν δωρεάν τεστ, αν είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις, για τον τουρισμό;

Όλα αυτά τα αν που βασανίζουν σήμερα κάθε πολίτη, η κυβέρνηση και εσείς κε Μητσοτάκη τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε. Με έλλειψη συναίσθησης των ευθυνών, των λαθών, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη. Έχω καταθέσει μία πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για τα θέματα αυτά, ελπίζω να εισακουστεί το αίτημά μου.

Μέσα στους 2 μήνες σκληρού έχουμε καταγράψει σημαντικές απώλειες. 4500 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, αναλώνεται σε μακάβριες στατιστικές.

Οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι. Και δεν πρόκειται να απαλειφθεί ο πόνος τους αν τους λέτε ότι πετύχατε στατιστικά. Και πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι μαζί μας. Μας μιλάτε διαρκώς για 1250 κλίνες ΜΕΘ και όχι για αυτούς που θα τις στελεχώσουν. Δεν εννοείτε να καταλάβετε τις ευθύνες. Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να ζει σε μία γυάλα κλεισμένος από την πραγματικότητα».

Δείτε: Αλ. Τσίπρας: «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι» (Βίντεο)

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Γεννηματά: Κινείστε χωρίς σχέδιο και πάντα «φταίνε οι άλλοι»

Γενναία αυτοκριτική ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ώστε, όπως τόνισε, να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θυμάται τις προτάσεις της αντιπολίτευσης όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο.

«Κάθε μπρος-πίσω που έγινε, κόστισε ζωές», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλο το βάρος και ιστορικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους θανάτους. «Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο τη θετική μας στάση», δήλωσε και στάθηκε ειδικά στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αποποίηση ευθυνών και για την αντίληψη «φταίνε πάντα οι άλλοι».

«Περιμένω και επιμένω να μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη κ. πρωθυπουργέ. Δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο υπουργός σας, επειδή ήταν ανέτοιμα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο στην περιφέρεια όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς», είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στις εξαιρέσεις της εκκλησίας από τα μέτρα, αλλά και στα λάθη στην καταγραφή τωνκρουσμάτων, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Κοζάνη και την Αργολίδα, η οποία εμφανίζεται να έχει τρια κρούσματα, αλλά επιβλήθηκε σκληρό lockdown. «Μπορείτε να διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ένα ενιαίο και αξιόπιστο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων κ. πρωθυπουργέ; Καθαρές κουβέντες» είπε η κ. Γεννηματά.

Επίσης θύμισε τις αντιφάσεις και τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών κάνοντας λόγο για άδειασμα του ενός υπουργού στον άλλο. «Δεν είναι εικόνα μιας στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε πως δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις, το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και ο έγκαιρος εμβολιασμός. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, όχι μόνο “μπρος-πίσω” και στροφή».

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός «lockdown ακορντεόν», δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με ενίσχυση της λογικής των πολλών τεστ για τον επιδημιολογικό έλεγχο. Ζήτησε τη στήριξη του ΕΣΥ με μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και ετοιμότητα για πραγματική ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για την πλήρη ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε κατά των διμερών συμφωνίων για την εξασφάλιση εμβολίων, ωστόσο άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πιέσει για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Υπογράμμισε πως είναι λάθος η κυβερνητική απόφαση για εμβολιασμούς στα νοσοκομεία, καθώς δημιουγεί πολλά προβλήματα και τους υγειονομικούς αλλά και τους εμβολιαζόμενους, ιδίως τους υπερήλικες. Μίλησε για τους αργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό, αποδίδοντάς τους σε προβληματικό σχεδιασμό και όχι στην έλλειψη εμβολίων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «εμβόλια υπάρχουν». 

Καταλήγοντας δήλωσε ότι τα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν την «ελευθερία», σημειώνοντας πως ο καλύτερος εγγυητής της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη και η ενίσχυση του ΕΣΥ, κάτι που όπως είπε δεν πράττει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος σε ζωές, σε οικονομία, σε δημόσια ταμεία, στα σχολεία, ακόμη και σε δικαιώματα και ελευθερίες όλων των πολιτών και ιδιαιτέρως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Όταν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, όταν στριμώχνεστε, ρίχνετε αλλού την ευθύνη

Η ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ στη βουλή:

Την ίδια συζήτηση, με το ίδιο ακριβώς θέμα τη διαχείριση της πανδημίας κάναμε και πριν από δύο μήνες. 

Τι το καινούργιο μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τις πολιτικές επιλογές της, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες για το λαό μας; 

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού απέχει πολύ ακόμα από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής σας. 

Δύο μήνες μετά, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται, ενώ ήδη έχετε αρχίσει να μιλάτε για τρίτο κύμα, χωρίς καλά – καλά να έχει περάσει το δεύτερο… 

“Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”… Αυτό είναι το μόνιμο κυβερνητικό επιχείρημα στην κριτική που σας κάνουμε, για την άρνησή σας να προχωρήσετε στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε μαζικά τεστ του πληθυσμού και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. 

Αυτά μπορείτε να τα λέτε σε άλλους εδώ μέσα, που ούτε στα λόγια, αμφισβητούν το σύστημά σας, το οποίο «πάνω από τα κέρδη», βάζει πάλι τα κέρδη, που εξωραΐζει την ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της. Μην τα λέτε, λοιπόν, αυτά σε εμάς. Γιατί οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, δεν στριμώχνονται στα στενά όρια και τις αντοχές αυτής της οικονομίας, της καπιταλιστικής, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών. 

Γι’ αυτό και δεν ψάχνουμε να βρούμε σε ποιο σημείο του καπιταλιστικού κόσμου υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που δεν έχει φρακάρει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που οι γιατροί δεν εξαναγκάζονται να κάνουν επιλογές ασθενών για τις ΜΕΘ! 

Γιατί, παντού, από τη Βρετανία με ένα σύστημα Υγείας που θεωρούνταν «πρότυπο» και επιδεικνυόταν με «καμάρι» από το βρετανικό κράτος, μέχρι τη Σουηδία του πολυδιαφημιζόμενου σκανδιναβικού μοντέλου, η κατάσταση είναι τραγική! 

Παντού, από τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία -και την Πορτογαλία της δήθεν “προοδευτικής διακυβέρνησης”, που τελευταία ξανασερβίρεται και στην Ελλάδα ως ξινισμένο φαγητό- σε όλες τις χώρες οι λαοί βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας, που στη χώρα μας όλοι σας, χωρίς εξαιρέσεις ακολουθήσατε.

Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με πυξίδα όχι τις ανάγκες των λαών τους, που δοκιμάζονται σκληρά, αλλά κυρίως τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων τους. 

Το ίδιο ισχύει και με τη δική σας κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Κριτήριό σας, στη διαχείριση της πανδημίας, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Γι’ αυτό δεν προχωρήσατε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, με νέες ΜΕΘ, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σας λένε από την αρχή αυτής της περιπέτειας. 

Αντίθετα, παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες στην υγεία. 

Και όταν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, όταν στριμώχνεστε, ρίχνετε αλλού την ευθύνη. 

Αυτό ακριβώς κάνατε για να δικαιολογήσετε για παράδειγμα των αριθμό των ασθενών με κορονοϊό που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ. Στοχοποιήσατε τους γιατρούς, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες εσείς και όλοι οι προηγούμενοι με την εγκληματική πολιτική σας δημιουργήσατε. 

Κριτήριο σας δεν είναι η προστασία των εργαζομένων, γιατί αλλιώς θα είχατε τουλάχιστον προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, θα είχατε επιβάλλει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτούς τους χώρους, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. 

Για να μην πούμε για τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό που δεν κάνετε, μέτρο που από την πρώτη στιγμή έπρεπε να εφαρμόσετε. 

Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Ανοίξατε τα δημοτικά και νηπιαγωγεία με τους ίδιους όρους που τα κλείσατε. Εκτός αν μας πείτε πως η μοναδική επιστημονική οδηγία ήταν τα ανοιχτά παράθυρα το καταχείμωνο! 

Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια παραμένουν πάνω από ένα χρόνο κλειστά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, μήνες. 

Η θέση των φοιτητών είναι στις σχολές, στα μαθήματά τους, των μαθητών στα σχολεία τους με όλα τα μέτρα προστασίας. 

Έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι για τις συνέπειες, όχι μόνο τις μορφωτικές, στα νέα παιδιά. 

Όλη σας η πρεμούρα ήταν να φέρετε καινούργιο εξεταστικό σύστημα για τα πανεπιστήμια και να εγκαταστήσετε αστυνομικές δυνάμεις καταστολής μέσα σ’ αυτά. Στα κλειστά πανεπιστήμια! Αλλά αυτοί είστε! 

Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά! Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά! 

Και δεν περιμέναμε, την ομολογία της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, ότι η κυβέρνηση αγνόησε υποδείξεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα… 

Και μάλιστα, όταν λίγες μέρες μετά, απαγορεύσατε τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, παρόλο που γνωρίζατε πως θα γίνουν με όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών!!! 

Κριτήριό σας δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Απόδειξη ότι, μέσα στην πανδημία, ετοιμάζεστε να προχωρήσετε στις “ανατροπές του αιώνα” σε ό,τι αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Ούτε φυσικά κριτήριό σας είναι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λέτε μάλιστα ότι είστε και στο πλευρό τους!!! 

Μάλλον έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα άλλα “δωράκια”, που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα μικροποσά που με το στανιό δίνετε στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που βρίσκονται σήμερα στα όρια της καταστροφής.

Διαφημίζετε το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το βασικό όπλο για τη στήριξη των επαγγελματιών. 

Ξέρετε, όμως, ότι οι περισσότεροι δεν εντάχθηκαν στις 3 πρώτες φάσεις του μέτρου, ενώ και τώρα, στην 4η και 5η φάση, που δεήσατε να διευρύνετε τα κριτήρια, τα ποσά που δίνονται, δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχείρησης, πόσο μάλλον για να ζήσουν και τις οικογένειές τους! 

Μάλιστα, αποκλείσατε τους επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού που τους είχατε χορηγήσει την άνοιξη. 

Μήπως δεν έχετε συναίσθηση του όγκου των προβλημάτων, ειδικά εκεί που τα περιοριστικά μέτρα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα; 

Γιατί λέτε να ξεσηκώθηκαν οι επαγγελματίες στη Δυτική Αττική, στην Κοζάνη, αλλού; 

Γιατί διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες στο εμπόριο, στην εστίαση;

Πείτε καθαρά, τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματιών! 

Στα χρέη της προηγούμενης κρίσης, αποτέλεσμα και της δικής σας φοροληστρικής πολιτικής, νέα χρέη προστίθενται, αφού οι αναστολές που ψηφίσατε έχουν ημερομηνία λήξης. 

Τι θα κάνετε; Τι λέει το κυβερνητικό σας έργο; Ρητορικό το ερώτημα…

Εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε νέο πτωχευτικό κώδικα, προετοιμάζοντας μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύοντας ακόμα και μέρος του εισοδήματος, για να μη χάσουν κάνα ευρώ οι τράπεζες. Λέτε για δεύτερη ευκαιρία, στην πράξη όμως τους καταδικάζετε σε αιώνια ομηρία.

Τι μένει τελικά από την πολιτική σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; 

Μένουν τα σκοτσέζικα ντους των συνεχόμενων περιοριστικών μέτρων, τα “άνοιξε – κλείσε”, με click away και click in shop. 

Ημίμετρα δηλαδή, στα οποία καταφεύγετε, δέσμιοι της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζετε για την ίδια τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κανονικότητα που υπόσχεστε στους αυτοαπασχολούμενους είναι κενό γράμμα. Όχι μόνο γιατί η πανδημία έχει ακόμα δρόμο, αλλά και γιατί οι αβεβαιότητες και η κρίση στην καπιταλιστική οικονομία της χώρας και διεθνώς, δε θα ξεπεραστούν αναίμακτα. 

Θα αποδειχθεί κακοτράχαλος ο δρόμος για τις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τα ευχολόγιά σας και οι δηλώσεις συμπάθειας και πάλι απατηλές.

Γι΄ αυτό και απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ: 

  • Να αποδοθεί εδώ και τώρα μηνιαίο επίδομα ικανό να επιβιώσουν.
  • Να νομοθετηθεί εδώ και τώρα γενναία διαγραφή χρεών, τόκων, προσαυξήσεων αλλά και του 30% του χρέους σε εφορία και τράπεζες. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταθέσει αυτές τις μέρες αντίστοιχη πρόταση νόμου.

Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες του λαού ακόμη και στο θέμα του εμβολιασμού, γι’ αυτό και το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Οι αποφάσεις που παίρνονται από τις κυβερνήσεις και στο πλαίσιο της ΕΕ, παίρνονται με κριτήρια πολιτικά και επιχειρηματικά και όχι με κριτήρια επιστημονικά, για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

– Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα για να υπάρχει προμήθεια όλων των διαθέσιμων εμβολίων που είναι αποτελεσματικά κι ασφαλή;

– Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι τα κράτη – μέλη δεσμεύονται ότι δεν θα έχουν το δικό τους σχέδιο για προμήθεια εμβολίων;  Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν φωνές ότι ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, έχουν ήδη προχωρήσει σε δικές τους διμερείς συμφωνίες.

-Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός, ότι η Κομισιόν αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις διάφορες εταιρείες; 

Κάτι το οποίο ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και ποια, παρακαλώ, ήταν η απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν; Ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η «εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες»!!!  Ότι η αγορά φαρμάκων κι εμβολίων «είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά» και ότι συνεπώς πρέπει να προστατευθούν «ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες»!!! Ακούστε να φρίξετε… Και να μάθει ο ελληνικός λαός τι γίνεται πίσω από τις πλάτες του…

Είναι ενδεικτική η προσχηματική διαδικασία-παρωδία, στην περίπτωση της σύμβασης με μια μόνο εταιρεία που, όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν, «δίνεται» για «διάβασμα από τους ευρωβουλευτές σε απομονωμένο δωμάτιο για κάποιες ώρες» και μάλιστα ούτε καν όλη η σύμβαση, αλλά κατ΄ επιλογή της εταιρείας κάποια αποσπάσματά της…

Ποιο είναι το συμπέρασμα; 

Πάνω από όλα, η προστασία του ανταγωνισμού, των απορρήτων, των συμφερόντων των εταιριών, γεγονός που υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού. 

Και γιατί την υπονομεύει;

Γιατί πολύ απλά η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δε συμβάλλει να αντιμετωπίζεται η επιφύλαξη ή και ο φόβος που υπάρχει. Αντίθετα, τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια. 

Τροφοδοτεί ακόμα κι αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα, που -ανεξαρτήτως προθέσεων, ακόμα και της άγνοιας- δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών και των “δορυφόρων τους”, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. 

Απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα, που είναι ζητήματα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση: 

Για ποιο λόγο δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά -ανεξάρτητα της χώρας παραγωγής τους- προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού; Όπως επίσης, πρέπει να πάρουν θέση κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο και χρόνια τώρα κοροϊδεύουν το λαό ότι δήθεν έξω από την ΕΕ, η χώρα και ο λαός μας θα είναι τάχα απομονωμένος!!! 

Και αποδεικνύεται ότι απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ίδια την ΕΕ. 

Είμαστε απομονωμένοι, γιατί ο ελληνικός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου συνολικά, αποξενώνονται, πάνω απ’ όλα, απ’ τα ίδια τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γιατί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, όπως προηγουμένως η ταχύτητα της επιστημονικής έρευνας και της έγκρισής τους, καθορίζονται με κριτήριο τα κέρδη, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, την πατέντα, τα εμπορικά απόρρητα και τα παζάρια με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι με κριτήριο την ανάγκη προστασίας της ζωής και της υγείας των λαών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη όλα τα εμβόλια, που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά, να αξιοποιηθούν για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Το φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό πραγματικό ιδιοκτήτη όλων όσων παράγει, απαλλαγμένο από το καπιταλιστικό κέρδος και το κυνήγι των επικίνδυνων ανταγωνισμών.

Αυτό, βέβαια, καθόλου δε σημαίνει ότι αρκούν μόνο τα εμβόλια, για να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακόμα και για να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, όπως είναι αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα να διαθέτεις Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με υποδομές και όλο το αναγκαίο προσωπικό. 

Δυστυχώς, όμως, όλοι όσοι κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, απαξιώσατε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί αποτελούσε κόστος, όπως το θεωρείτε, και το οποίο βέβαια φορτώσατε στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. 

Κι όμως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά και να σώσει πραγματικά ανθρώπινες ζωές, κυρίως βέβαια -αλλά όχι μόνο- την περίοδο της πανδημίας. 

Ωστόσο, η κυβέρνησή σας φρόντισε, στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021 να περικόψει από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επιπλέον 96 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με το 2020.

Και το ερώτημα είναι: Πώς θα ανταπεξέλθει στο τεράστιο έργο του εμβολιασμού; Με ποιο προσωπικό και με ποιες υποδομές θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού; 

Με την υπάρχουσα κατάσταση και τις «εμβολιαστικές ασκήσεις» που έχουν αποσταλεί σε Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη προκύψει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Όπως: 

  • Ένας μόνο γιατρός να είναι υπεύθυνος για πολλούς ταυτόχρονα εμβολιασμούς.
  • Ακατάλληλοι χώροι εμβολιασμών.
  • Ακατάλληλοι χώροι αναμονής όσων εμβολιάζονται.

Μέχρι στιγμής, τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με μπαλώματα, δηλαδή με ανακύκλωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μετακινήσεις από τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, η έλλειψη όμως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έγινε ακόμα πιο ορατή αυτούς τους μήνες της πανδημίας, όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου. 

Έτσι, πάρα πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματα του αναπνευστικού, καρκίνο κ.ο.κ., οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου και έχουν χειρότερη πρόγνωση, έχουν καθυστερήσει ή ακόμη και διακόψει την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζονται και τελικά να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αν προσβληθούν από κορονοϊό, με συνέπεια να χρειάζονται νοσηλεία, διασωλήνωση κλπ.

Ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορούσε και θα έπρεπε να καλύπτει αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αβοήθητοι, εκτός αν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Δυστυχώς, τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά, ήδη από το 1ο κύμα της πανδημίας. 

Για να μη μιλήσουμε για τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει, ένα καλά οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ίδια την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να μη στενάζουν τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Στη δική μας πρόταση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατέχει ξεχωριστή θέση, γιατί εμείς ιεραρχούμε τις ανάγκες του λαού μας και στον τομέα της υγείας. 

Κυρίες και κύριοι,

Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αυτός ο ιός θα γιατρευτεί, αυτό που δεν γιατρεύεται είναι το σάπιο σύστημα το οποίο υπηρετείτε. Γι’ αυτό χρειάζεται λέμε εμείς αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας.

Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα:

Θα απαντήσει ο Μητσοτάκης ή θα συνεχίσει να αυτοθαυμάζεται;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 7 Νοεμβρίου, το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ε.Ε., ωστόσο η υποχώρηση που παρουσιάζεται είναι μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην αυστηρότητα των μέτρων περιορισμού. Κι ενώ ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν στον ΑΝΤ1 να υποστηρίζει πως η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τους άλλους στην Ευρώπη και ότι η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο στη χώρα μας, η μια μετά την άλλη ολόκληρες περιφέρειες έμπαιναν σε σκληρότερο λοκντάουν.

Το μπάχαλο με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Μάλιστα για ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Αργολίδα, τα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα για την καταγραφή του ΕΟΔΥ, αφού, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, είχαν ανακοινωθεί μόλις 3 κρούσματα την Κυριακή, 3 την Δευτέρα και 4 την Τρίτη. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα 30… ξεχασμένα από τον Νοέμβριο κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην Κοζάνη, κάτι για το οποίο διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Εισαγγελέας έχει επέμβει και για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία κόντεψε να μετατραπεί σε Μπέργκαμο τον Οκτώβριο. Τότε που, όπως αποκάλυψε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών, στους οποίους πλέον ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μετακυλίσει τις δικές του ευθύνες. Ομοίως και με τους γιατρούς, που από τα χειροκροτήματα της περασμένης άνοιξης σήμερα ακούνε τον Β. Κοντοζαμάνη να τους κατηγορεί για τους θανάτους ασθενών με Covid-19.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που μιλούν για λήψη αποφάσεων είτε με πολιτικά κριτήρια είτε με ελλιπή ενημέρωση. Εξάλλου η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει το άνοιγμα το σχολείων -χωρίς λιγότερους μαθητές στις τάξεις- και, τώρα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν συνεδριάσει η επιτροπή.

Χθες η Αθηνά Λινού έκανε λόγο για έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας ανά περιοχή και έτσι να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η πανδημία, εικόνα που δεν έχει ούτε η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ταυτόχρονα, ενώ γίνονται rapid test, παρατηρείται ραγδαία μείωση των μοριακών, που είναι και τα πλέον αξιόπιστα.

Σκοντάφτει ο εμβολιασμός;

Στο ζήτημα των εμβολιασμών αποκαλύφθηκε με πάταγο η παντελής έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Ο πολύ αργός ρυθμός εμβολιασμού, το μπάχαλο με τα κέντρα εμβολιασμού δείχνουν πως η επίτευξη της ανοσίας στον πληθυσμό θα καθυστερήσει πολύ. Σίγουρα περισσότερο από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη για επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο θα οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά των πατεντών των εμβολίων από την Ε.Ε. προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα εμβόλια και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Μια θέση που είχε υποστηρίξει ο ίδιος μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ανοχύρωτα το ΕΣΥ και η οικονομία

Ένα από τα κρισιμότερα και πιο ουσιαστικά ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή είναι τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη χώρα ενόψει ενός πολύ πιθανού τρίτου κύματος. Γιατί δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ; Γιατί δεν αύξησε τον προϋπολογισμό για την Υγεία; Γιατί δεν ενίσχυσε επιπλέον τις ΜΕΘ, ιδίως μετά τη δραματική εμπειρία της βόρειας Ελλάδας, όπου για εβδομάδες όλα τα νοσοκομεία ήταν στο κόκκινο;

Κι ενώ η πανδημία μαίνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, η κυβέρνηση εμμένει στο να μην μετατρέπει σε μη επιστρεπτέα την ενίσχυση, αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ενώ 35.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν -μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση- στο σφυρί. Θα απαντήσει άραγε ο πρωθυπουργός ή θα παραπέμψει στον… οδοστρωτήρα Πισσαρίδη;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί