Δίχως ίχνος αυτοκριτικής για την διαχείριση της πανδημίας ο Μητσοτάκης – Αυξάνει τα πρόστιμα! (Βίντεο)

Όλα… καλώς καμωμένα. Αυτό μας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας.

Η δραματική κατάσταση στην αγορά, το μπάχαλο με τα εμβόλια και οι δραματικές ώρες που πέρασε η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας έμειναν αναπάντητα ερωτήματα στην πρωτολογία του πρωθυπουργού που προσέγγισε τα θέματα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους εμβολιασμούς και την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας και είπε πως η κυβέρνησή του έκανε πράξη πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος».

Επί σχεδόν μία ώρα, ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τι καλά τα έχει κάνει η κυβέρνηση, προανήγγειλε ουσιαστικά το άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα, ενώ το μόνο που ανακοίνωσε είναι ότι θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 σήμερα το πρόστιμο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων «ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία».

Στην τοποθέτησή του άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας αφού «φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις». Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η κυβέρνηση ακούει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις της θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων.

Δύο εξαγγελίες 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενους τον χάρτη του ECDC, όπου «οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να «ευλογήσει τα γένια του», μίλησε για αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας λέγοντας πως οφείλεται «στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες» αλλά και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο τέλος της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Η κάλυψη ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για άλλον έναν μήνα, θα ισχύσει και τον Φεβρουάριο.
  • Επεκτείνονται και θα συνεχιστούν να καταβάλλονται και για τους επόμενους δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Εκτενή αναφορά στους εμβολιασμούς και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, υπερασπίστηκε το εθνικό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς λέγοντας πως «επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση» και εξήγησε πως: «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση για αξιποίηση της «πατέντας» των εμβολίων είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Ξέχασε» τι είχε ο ίδιος προτείνει μέσω της FAZ, με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου

Η πλήρης αδυναμία του πρωθυπουργού να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα φάνηκε ιδιαίτερα όταν προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ειρωνευτεί τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την πρότασή του για να αγοραστεί η πατέντα των εμβολίων ώστε να παραχθούν και από άλλες εταιρείες με στόχο περισσότερους εμβολιασμούς και πιο γρήγορα με ζητούμενο την ανοσία.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξέχασε» τι είχε ο ίδιος προτείνει μέσω της FAZ, με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου (και εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς που αφορούν τον κορονοϊό).

«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ειρωνικό χαμόγελο δίνοντας το σύνθημα στους νεοδημοκράτες για να χειροκροτήσουν….

Μόνον που τόσο οι βουλευτές του, όσο και ο ίδιος ξεχνούν, όχι μόνον τι είχε δηλώσει on camera για το θέμα ο Ηλίας Μόσιαλος αλλά και το τι είχε προτείνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους:

«Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoνoϊού.»γράφει ο ΣΚΑΪ στο άρθρο του (6/4/2020).

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και η άποψη του Ηλία Μόσιαλου:

«Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.»

Κατόπιν αυτών πέραν της γελοιοποίησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναρωτιέται κανείς αν δεν θυμάται ή αν απλά κάτι τον έκανε να αλλάξει θέση…

Και στις δύο περιπτώσεις, τραγικός! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί