Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Φαιστού: Ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Φαιστού, μέσω της οποίας ζητά η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια & υγιεινή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Το άνοιγμα ξανά των σχολείων της α/θμιας, μετά από δύο μήνες αναστολής της λειτουργίας τους και εγκλεισμού, θα έπρεπε να προκαλεί χαρά, αισιοδοξία και ανακούφιση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Όμως,  το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους, για να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με τους όρους ανοίγματος, που προδιαγράφουν το νέο κλείσιμο των σχολείων το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη μεριά τα παιδιά στη β/θμια συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση, με τις ίδιες δυσκολίες και τους ίδιους ανισότιμους όρους, με αποκορύφωμα τους μαθητές  της Γ’ Λυκείου που καλούνται να δώσουν μια εξοντωτική μάχη, αυτή των Πανελλαδικών εξετάσεων, παλεύοντας μπροστά σε ένα κινητό πρωί – απόγευμα για να καλύψουν επαρκώς την ύλη, πράγμα αδύνατο σε αυτές τις συνθήκες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους, όχι μόνο το δίμηνο Νοέμβρη – Δεκέμβρη, αλλά τους 10 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία, ώστε να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Δυστυχώς, καμία από τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις που έχουν διατυπωθεί από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δεν ικανοποιήθηκε. Άλλωστε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά. 

Όχι μόνο μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των σχολείων δεν έχουν ληφθεί, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία της περιοχής. Ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά είναι το Λύκειο Μοιρών, όπου μαθητές δεν έχουν διδαχτεί ούτε μια ώρα Ιστορία από την αρχή της χρονιάς!  

Το ενδιαφέρον που διαφημίζει η κυβέρνηση για τα σχολεία είναι υποκριτικό, τη στιγμή, μάλιστα, που επιλέγει να διαθέτει τεράστια ποσά σε επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να ενισχύει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει τον δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να μη βάλει το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας, αντιμετωπίζοντάς τις -όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- ως κόστος. Δεν ήταν απλά κακός σχεδιασμός – που και τέτοιος υπάρχει. Επιπλέον, αντί για μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια και επιδιώκει να επιβάλει «σιγή ιχθύος» στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών.

Ας αφήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση την προπαγάνδα ότι όλα κυλούν ομαλά, ας αφήσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό και ας πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα, για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή για όλους! Συνάμα ο δήμος Φαιστού και η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη σχολική στέγη, την καθαριότητα και τη μεταφορά των μαθητών.  

Διεκδικούμε και κινητοποιούμαστε για: 

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου να εξασφαλισθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές σε σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test Covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test Covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και να επεκταθεί το ωράριο για όσες εργάζονται με μερική απασχόληση. Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες. 
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
  • Να υπάρχει σχολίατρος σε κάθε σχολική μονάδα, που θα είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το ΚΥ Μοιρών  για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων.
  • Στις βαθμίδες που θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. 
  • Εδώ και τώρα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μοιρών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, υλικά και υποδομές, ώστε να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς να μετατραπεί σε ιατρείο της μιας νόσου, να γίνονται οι εφημερίες του κανονικά και να λειτουργούν τα Αγροτικά Ιατρεία. Να οργανωθούν κινητές μονάδες του Κέντρου Υγείας για μαζικά τεστ και εμβολιασμό στα χωριά της περιοχής.

 Στηρίζουμε τη σημερινή (Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και ώρα 14:00) παράσταση διαμαρτυρίας  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. 

Θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 14:00, στον Δήμο Φαιστού για τις ευθύνες  της αρμοδιότητάς του. 

Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, εντείνουμε τη δράση μας για ανοιχτά και ασφαλή  σχολεία και συντασσόμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται, ώστε να μην υπάρχει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, στεκόμαστε δίπλα στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της, που στενάζει κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης!

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί