Με χημικά απαντά η αστυνομία στις διαμαρτυρίες των φοιτητών (Βίντεο & φωτο)

Με χημικά και προπηλακισμούς επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει τη δυναμική κινητοποίηση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, που λένε «όχι» στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετείται νέο πειθαρχικό δίκαιο που προβλέπει μέχρι για διαγραφές φοιτητών, ενώ συγκροτείται νέο αστυνομικό σώμα εντός των πανεπιστημιών.

Μόλις επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, εμφανίστηκε στη Σταδίου και «αύρα» της ΕΛΑΣ. Η κινητοποίηση, πάντως, συνεχίζεται αυτή την ώρα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύει η Αυγή:

αύρα 14.1.21

Σε αστυνομικό κλοιό, οι φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία, του Χρυσοχοΐδη η δημοκρατία» και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω η ασφάλεια από τις σχολές» ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μη θεσμοθετηθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές, να μην τεθούν περιορισμοί στο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια, ενώ απαιτούν να μην ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα καταργήσει αγώνες δεκαετιών και θα ισοπεδώσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε φοιτητές θα ξεκινούν από την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και θα φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σε ζητήματα όπως αντιγραφές, λογοκλοπές, καταστροφές και καταλήψεις, ή τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος. 

Κλειστός από τις 10 το πρωί θα είναι ο σταθμός του Μετρό “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ” με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω συγκέντρωσης φοιτητών στα Προπύλαια. Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

Αντίστοιχη κινητοποίηση φοιτητών θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πανελλαδική ημέρα δράσης καλούν κι άλλοι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση στα Χανιά – Φοιτητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις

Μαζική και μαχητική ήταν η σημερινή κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών στα Χανιά, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μάλιστα φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν έκαναν βήμα πίσω όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις, που επιχείρησαν να απαγορεύσουν την πραγματοποίηση της πορείας που είχε ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Εκπρόσωποι των φοιτητών και των εκπαιδευτικών απαίτησαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο, κάνοντας σαφές στις αστυνομικές αρχές πως δεν θα έκαναν βήμα πίσω, ακόμα και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά τους.

Σημειώνεται δε πως οι συγκεντρωμένοι τηρούσαν πλήρως τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό κρατώντας αποστάσεις και φορώντας την προστατευτική μάσκα.

Τελικά πρυτάνευσε η λογική και επετράπη στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν την πορεία στο κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές αναφερόμενοι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας που τους κατεβάζει για μια ακόμη φορά στο δρόμο το χαρακτήρισαν έκτρωμα καθώς φέρνει τις δυνάμεις καταστολής  μέσα στα πανεπιστήμια.

Τόνισαν επίσης πως θα αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα επιβάλει τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς ανεμπόδιστα. Εκμεταλλεύεται χυδαία την πανδημία για να επιβάλει ορυμαγδό αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που συνθλίβουν όσα με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει ως εργαζόμενοι. Εργασιακές σχέσεις, ωράριο, μισθοί, κοινωνική ασφάλιση, κλπ μπαίνουν στις μυλόπετρες της πολιτικής της. Ψηφίζει έναν ακόμα φοροληστρικό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό που χαρίζει πλούτη στο μεγάλο κεφάλαιο, θωρακίζει στρατό και αστυνομία ενώ καταβυθίζει τη Δημόσια Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια.

Στην εκπαίδευση έχει επιβάλει ένα αντιδραστικό πλέγμα αντιεκπαιδευτικών νόμων που ξεκινούν από τη διαβόητη “Τράπεζα Θεμάτων” και φτάνουν ως το νόμο για την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση που αλλάζουν προς το χειρότερο το τοπίο. Τώρα στα μισά μιας – σχεδόν χαμένης – χρονιάς φέρνει νέες σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζοντας νέα ακόμα πιο σκληρά ταξικά φίλτρα για να αποκλείσει χιλιάδες νέους, αδιαφορώντας προκλητικά για την αναστάτωση που δημιουργεί σε δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Δείτε φωτογραφίες που δημοσιεύει το zarpanews.gr:

Νίκος Φίλης: «Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία»

«Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες. Όλα πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακόμη και φέτος ο τακτικός προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται» υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική επίθεση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας προχωρεί στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλαδή στην επανίδρυση του αλήστου μνήμης Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Κι αυτό παρά την αντίθεση όλων των πρυτάνεων, χιλιάδων εκπαιδευτικών και των φοιτητών.
 
Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές.
 
Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων.
 
Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».
 

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

«Το ΥΠΑΙΘ θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τις αντιδραστικές αξίες από τις οποίες εμφορούνται οι σημερινοί κυβερνώντες, την απροκάλυπτη αγωνία τους για τη νομοθετική κατασκευή  μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίησης μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτησης της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών» υπογραμμίζει το τμήμα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται πως «οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με το πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ». Εκτιμά δε πως «θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια. Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων».

«Οι ταξικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώνονται με τον ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία, αλλά και με τη δημιουργία παραπέρα εμποδίων στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων» προστίθεται, ενώ συμπληρώνει πως «η ανάθεση στα ΑΕΙ του καθορισμού των συντελεστών που θα διαφοροποιούν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα, δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Μόνος σκοπός η εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου χρηματιστηρίου αξιών – βάσεων εισαγωγής για τη φοίτηση στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, η εθελούσια αποδοχή της κατηγοριοποίησης Πανεπιστημίων εν ονόματι της διατήρησής τους στον ακαδημαϊκό χάρτη».

«Η κυβέρνηση υλοποιεί το μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα Πανεπιστήμια» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επικεντρώνει την κριτική του στο ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε ένα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και την Πανεπιστημιακή Αυτοτέλεια βήμα, σε μια ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Με μια εκσυγχρονισμένη σε όρους και εργαλεία αλλά σκοτεινή και αναχρονιστική εμμονή, στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ένα πλέγμα διατάξεων πειθάρχησης, ελέγχου, στοχοποίησης κάθε δραστηριότητας που ιστορικά καθιστούσε τα Πανεπιστήμια συλλογικής ζωντάνιας, ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και κοινωνικής διεκδίκησης. Αυτό που οι κυβερνώντες αποδεικνύουν είναι πως τα όποια περιθωριακά φαινόμενα αντιδημοκρατικών και εξουσιαστικών πρακτικών που ενίοτε συμβαίνουν είναι γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης. Με αιχμή την σύσταση  Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ο σκοπός είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ. Χίλιες θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστος αριθμός κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές, ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Η εισαγωγή ειδικού Πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα. Σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υλοποίηση της αθλιότερης αντιδραστικής φαντασίωσής της: ένα “Πανεπιστήμιο” υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου.

Η κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση είναι προκλητική. Ήδη Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» συνεχίζει στην ανακοίνωση το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χαρακτηρίζει δε «προκλητική» την «κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» καθώς ήδη «Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» καταλήγει ο  ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί