Τα 38 από τα 53 κρούσματα της Τρίτης στην Κοζάνη ήταν… από τις 12 Νοεμβρίου!

«Φούσκωμα» κατά 253% στα κρούσματα με στοιχεία προ διμήνου – Εξοργισμένοι κάτοικοι και φορείς

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχθηκε ευθέως ότι τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας λαμβάνονται με βάση δεδομένα που είναι προβληματικά, όπως δείχνει η τοποθέτησή του για την περιοχή της Κοζάνης.

Σε ερώτηση που αφορούσε το περιεχόμενο της εισήγησης της Παρασκευής και την πιθανότητα αποφάσεις που αφορούν «άνοιγμα» της αγοράς να μην εφαρμοστουν οριζόντια αλλά να περιλαμβάνουν τοπικά προσαρμοσμένα μέτρα, ο κ. Εξαδάχτυλος είπε ότι «είναι πολύ πιθανό στις “κόκκινες” περιοχές να έχουμε ιδιαίτερο καθεστώς, ανάλογα με την κάθε περιοχή».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόνισε ότι αυτές οι περιοχές και το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται είναι ανάγκη να είναι «σε διακρή αναθεώρηση», ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές όπου ισχύουν μέτρα «παρατεταμένα όπως η Κοζάνη».

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν μηνύματα πολιτών που τονίζουν πως τα στοιχεία για την συγκεκριμένη περιοχή της χώρας είναι λάθος, ο κ. Εξαδάχτυλος είπε ευθέως ότι «το καθεστώς της Κοζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα επί τα βελτίω, φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που κρατούν την Κοζάνη σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν βρίσκεται πραγματικά … ενσωματωθηκαν τεστ με κάποια καθυστέρηση … αν συμβαίνει αυτό μπορεί να βγουν λάθος συμπεράσματα».

Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown καθώς είναι πιθανό να υποδεικνύουν αναθεώρηση στοιχείων και σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι αυστηρότερα μέτρα από ότι στην υπόλοιπη χώρα εφαρμόζονται σε:

Δυτική Ατική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα)
Κοζάνη (Κοζάνη, Εορδαίας, και Βόιο)
Ροδόπη (Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο, τοπικές κοινότητες του Δήμου Αρριαννών)
Κάλυμνος
Φθιώτιδα (Ανθήλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Λαμιέων)
Φλώρινα (Κέλλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Αμύνταιου)
Βοιωτία
Λασίθι (Παλαίκαστρο, τοπική κοινότητα του δήμου Σητείας)

Οργή στην Κοζάνη, απαιτούν άμεσα απαντήσεις

Ο τοπικός Τύπος της Κοζάνης περιγράφει αναλυτικά το πώς φέρονται να ενσωματώθηκαν στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 και κρούσματα που είχαν καταγραφεί δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου 2020. Και δεν πρόκειται για κάποιο μικρό ποσοστό επί του συνόλου, αλλά για 38 από τα συνολικά 53. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν 15 κρούσματα, ανακοινώθηκαν 253% περισσότερα!

Ο Χρόνος Κοζάνης αναφέρει αναλυτικά ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν 2 στην Σιάτιστα, 7 στην Κοζάνη και 4 στην Πτολεμαΐδα. Τα 38 που προστέθηκαν αφορούν κρούσματα στο Δήμο Εορδαίας που δεν είχαν δηλωθεί στις 12 Νοεμβρίου. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «σύμφωνα με την νομοθεσία υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν υπάρξει καθυστέρηση δήλωσης κρουσμάτων άνω των… 24 ωρών!».

Το Voria.gr από την πλευρά του αναφέρει τα πραγματικά κρούσματα ως 7 στην Κοζάνη, 6 στην Εορδαία και 2 στον δήμο Βοΐου και παραθέτει τις δηλώσεις του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα: «Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς που γίνονται, γιατί τα κρούσματα δεν είναι τωρινά. Τα κρούσματα είναι του Νοεμβρίου και τα δηλώνουν τώρα … ήταν ξεχασμένα από τον Νοέμβριο. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις αποφάσεις για το lockdown. Ο κόσμος είναι τρελαμένος κι όταν βλέπει να γίνονται τέτοιες αστοχίες».

Μετά την αποκάλυψη των παραπάνω, οι Δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης με με κατεπείγουσα επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας. «Τα ακριβή στοιχεία τα γνωρίζουν αυτοί που δηλώνουν τα κρούσματα μέσα στην πλατφόρμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΚ Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί