Δημοσκόπηση Prorata: Στο 71% η απογοήτευση από τον ανασχηματισμό

Το 62% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν βγάζει την τετραετία

Σοβαρά θέματα για την κυβερνητική πορεία και τους χειρισμούς Μητσοτάκη αποτυπώνονται στους ποιοτικούς δείκτες της πανελλαδικής έρευνας της Prorata για την Ανίχνευση Στάσεων Και Δημοφιλίας Πολιτικών Προσώπων Ιανουάριος 2021 που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1800 ατόμων κατά το διάστημα 08/01/21 – 11/01/21.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 71%, δηλώνει  λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένo από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.

Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους»

Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ PRORATA

Υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάλει την τετραετία με ποσοστό 62% να εκτιμά ότι  διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Να σημειωθεί ότι το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ το 57% να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ PRORATA

Δημοφιλία αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, παρά την ελαφρά μείωση της δημοφιλίας του, με το 46% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό. 

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ PRORATA

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό των θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ PRORATA

Οι δημοφιλέστεροι από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60% (καταγράφοντας θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%.

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ PRORATA

Μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ PRORATA

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.  

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ PRORATA

 Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος. Ακολουθούν Νάσος ΗλιόπουλοςΔημήτρης Τζανακόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ 2 PRORATA

ΗΠΑ – Εισβολή στο Καπιτώλιο 

Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata, τα κυρίαρχα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο ήταν η αποστροφή και απογοήτευση.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό και συγκεκριμένα 57% που εκτιμά ότι ι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ μικρότερη μερίδα (41%) εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΗΠΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ PRORATA

Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».

ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ PRORATA
ΗΠΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ PRORATA

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί