Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Στην ανακοίνωση ότι στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το Reuters μετέδιδε ότι η Τουρκία προχωρά σε επίσημη πρόταση προς την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σε σχέση με τις διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να εξαπολύει «επίθεση φιλίας».

Ο ίδιος σε μία ακόμη προσπάθεια να νομιμοποιηθεί το καθεστώς των Κατεχόμενων της Κύπρου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τουρκοκύπριο «ομόλογό» του, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα υποστήριξε ότι η Αθήνα θα είναι «αδικαιολόγητη» αν δεν αποδεχθεί την πρόταση της Άγκυρας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυε ότι δεν είχε λάβει σχετική πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. «Δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει την επανεκκίνηση των συνομιλιών καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, όπως «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “γκρίζων ζωνών” ή “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.

Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργου της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί