Στο Παλαίκαστρο ο Μ. Θραψανιώτης: «Ελλιπής και πρόχειρος ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας»

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μανόλης Θραψανιώτης και στελέχη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου, επισκέφτηκαν την κοινότητα Παλαικάστρου και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκο Χατζηδάκη για την κατάσταση που επικρατεί μετά την επιβολή λοκντάουν λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας στην αναλυτική του ενημέρωση αναφέρθηκε τόσο στα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη των κρουσμάτων (χαλαρή τήρηση των μέτρων και συγκεντρώσεις την περίοδο των εορτών) όσο και στις ανάγκες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη ελέγχου όλου του πληθυσμού του χωριού, την ιδιαίτερη προφύλαξη των ευπαθών ομάδων, την παρουσία ιατρικής υποστήριξης στο χωριό ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις προς το Νοσοκομείο της Σητείας, τη μη επαναλειτουργία των σχολείων και την διασφάλιση της συγκομιδής του λαδιού. 

Η εγκύκλιος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου που επιτρέπει μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες να μαζέψουν τις ελιές, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους αυτή την περίοδο και είναι αντιφατική. Ο Μανόλης Θραψανιώτης επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Καζαμία και εξήγησε ότι το ίδιο δικαίωμα πρέπει να έχουν και όλοι όσοι κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και πληρώνουν ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας που να αιτιολογεί αυτή τη διάκριση. Παρά τη διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή ότι θα περιλάβει στην εγκύκλιο και αυτή την κατηγορία, πληροφορούμαστε ότι η απόφαση (που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα) δεν τους περιλαμβάνει.

Ο Βουλευτής επεσήμανε πως στο Παλαίκαστρο είδαμε την δύναμη αυτής της ασθένειας και την ταχύτητα της εξάπλωσης της, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα από όλους. Εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και τόνισε ότι το Παλαίκαστρο πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την δύσκολη ώρα. Συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στους κατοίκους ώστε να ελεγχθεί η διάδοση και ότι θα στηρίξει κάθε αίτημα της Κοινότητας που θα συμβάλει στον έλεγχο και τον περιορισμό των συνεπειών του ιού.

Ήταν κοινή η εκτίμηση ότι το σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, εννέα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας,  ή δεν υπάρχει ή είναι ανεπαρκές και πρόχειρο.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη στο Δημαρχείο όπου ήταν κοινός ο φόβος για πιθανή εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη και ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους κατοίκους αλλά και προληπτικών μαζικών ελέγχων και αυξημένης ετοιμότητας. Ο Δήμαρχος επεσήμανε την πολύ μικρή προσέλευση μαθητών στα σχολεία  την σημερινή πρώτη μέρα επαναλειτουργίας, παρά την επιμονή της Πολιτείας να ανοίξουν. 

Από την επίσκεψη και τις συζητήσεις έγινε φανερό ότι χρειάζεται να σχεδιαστούν και να γίνουν πάρα πολλά ακόμα για αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και ότι πρέπει να υπάρχει ειλικρινής και πλήρης ενημέρωση των πολιτών ώστε να εφαρμοστούν συνειδητά τα μέτρα που μας προστατεύουν όλους. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί