Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου

Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την τουρκική πλευρά, απαντώντας στην σχετική πρόσκληση της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κοινοποίησε την πρόσκλησή του προς την ελληνική πλευρά, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, να απαντά στον Τούρκο πολιτικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», τονίζοντας ότι ο Τσαβούσογλου «βρίσκεται σε σύγχυση».

Αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε διαμηνύσει ότι ναι μεν η χώρα έχει εκφράσει τις διαθέσεις της για έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει λάβει σχετική πρόταση από τη γείτονα χώρα. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε από την Πορτογαλία ότι οι επαφές θα ξεκινήσουν όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1348698964309241860?ref_src=twsrc%5Etfw

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκλειστεί κάθε τουρκική προσπάθεια διεύρυνσης της ατζέντας

Μέσω ανακοίνωσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του προς την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, αποκλειστικά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός οφείλει: «Να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “γκρίζων ζωνών” ή “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί