Στην Βουλή φέρνει ο Ξανθός το αίτημα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια

Ο Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός με επίκαιρη ερώτησή του στον Υπουργό Υγείας ζητά να μάθει αν η Κυβέρνηση έχει αναλάβει ή να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της «πατέντας» στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκριση τους, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων, βάσει της κεντρικής συμφωνίας με την ΕΕ., είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ταχεία και μαζική παραγωγή ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών εμβολίων και η διάθεση τους με πληθυσμιακά κριτήρια και χωρίς λογικές «εμβολιαστικού εθνικισμού» σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Για να συμβεί όμως αυτό είναι απολύτως αναγκαία η άρση του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» που έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα εμβόλια, έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή του Αναπτυσσόμενου Κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει σχετική πρωτοβουλία για πρόσβαση όλων στα εμβόλια, την covax, ενώ το θέμα άρσης της πατέντας έχει τεθεί ήδη από επιστήμονες, ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική υγείας, συμμαχίες ασθενών αλλά και από πολιτικές δυνάμεις όπως η ομάδα της Αριστεράς ( GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνεπώς μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου η Κυβέρνηση καλείται από τον πρώην Υπουργό Υγείας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να καλύψει ταχύτερα, με καθολικό και ισότιμο τρόπο την ανάγκη πρόσβασης στα νέα εμβόλια. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί