Ο Τραμπ επανέφερε την Κούβα στη «μαύρη λίστα»

Εννέα μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι επανέφερε την Κούβα στην αμερικανική λίστα των «κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία», από την οποία το νησιωτικό κράτος είχε αφαιρεθεί το 2015 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

«Με αυτό το μέτρο, καθιστούμε την κυβέρνηση της Κούβας ξανά υπόλογη και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το καθεστώς Κάστρο πρέπει να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει στη διεθνή τρομοκρατία και την υπονόμευση της αμερικάνικης δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Για την απόφαση αυτή, που φέρνει νέες κυρώσεις κατά της Κούβας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι η Κούβα συνεχίζει να παρέχει ασφαλές λιμάνι για φυγάδες από τις ΗΠΑ, καθώς και την υποστήριξη που έχει εκφράσει στο πρόσωπο του Νικολάς Μαδούρο.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς κινήσεων της τελευταίας στιγμής που κάνει η κυβέρνηση Τραμπ προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η αφαίρεση της Κούβας από τη «μαύρη λίστα» ήταν ένα από τα κύρια επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς επιδίωξε καλύτερες σχέσεις με την Αβάνα, μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από τον Μπάιντεν ως αντιπρόεδρο. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είχαν παγώσει ουσιαστικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο το 1959 και την Κουβανική Επανάσταση.

Όπως και με το Ιράν, ο Τραμπ προσπάθησε να αντιστρέψει πολλές από τις αποφάσεις του Ομπάμα που αφορούν την Κούβα. Ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στην Αβάνα και ανέστειλε πολλές από τις κυρώσεις που η κυβέρνηση Ομπάμα είχε χαλαρώσει ή άρει μετά την αποκατάσταση των πλήρων διπλωματικών σχέσεων το 2015.

Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του οι σχέσεις με την Κούβα γίνονταν όλο και πιο τεταμένες.

Εκτός από την επίθεση στην Κούβα για την υποστήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση Τραμπ υπαινίχθηκε επίσης ότι η Κούβα μπορεί να βρισκόταν πίσω από ή να επέτρεψε φερόμενες επιθέσεις που άφησαν δεκάδες Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα με τραύματα στο κεφάλι, από τα τέλη του 2016.

Κι ενώ λίγοι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμμερίζονται τους ισχυρισμούς αυτούς για την Κούβα ειδικά με βάση την υποστήριξη στον Μαδούρο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ακολουθήσει μια ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στην Κούβα, αυξάνοντας σταθερά τους περιορισμούς στις πτήσεις, τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και του νησιού.

Οι τελευταίες κυρώσεις που επανέφερε η κυβέρνηση Τραμπ περιλαμβάνουν σημαντικούς περιορισμούς που θα εμποδίσουν τα περισσότερα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Κούβα και τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των δύο χωρών, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Κουβανούς που έχουν συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί