Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στον νέο υπουργό Εσωτερικών για τις ΔΕΥΑ και την χρηματοδότηση των έργων ύδρευσης

Ερώτηση για το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ και την υλοποίηση του συνόλου των έργων στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης κατέθεσαν σήμερα στον νέο Υπουργό Εσωτερικών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μάλιστα και επίσημα στοιχεία για συγκεκριμένα έργα από τον Υπουργό, έγγραφα συμφωνιών χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ και τα παραστατικά πίστωσης λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – συνυπογράφει την ερώτηση και ο Νίκος Ηγουμενίδης – αναφέρονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που είχε ωριμάσει και υλοποιήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς – με αποδοχή από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, ένας από τους άξονες προτεραιότητας του «ΦιλόΔημου» ήταν η «Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης» με στόχο την πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δράσεις την κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης.

Επισημαίνουν την προσπάθεια απαξίωσης του «ΦιλόΔημου» από τη σημερινή Κυβέρνηση η οποία εκτός από την αλλαγή του ονόματος του προγράμματος, προχώρησε και σε μια σειρά αλλαγών στους όρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι «στο Πρόγραμμα  «ΦιλόΔημος» εφαρμοζόταν ανώτατο όριο ύψους 3 εκ ευρώ στην Πρόσκληση για έργα ύδρευσης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και ΔΕΥΑ να προσέλθουν με λεγογισμένες, προτεραιοποιημένες προτάσεις. Αντιθέτως, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», παρότι το κριτήριο αυτό προτάθηκε από τους θεσμικούς εκπροσώπους των φορέων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΕΔΕΥΑ και η ΚΕΔΕ, δεν υιοθετήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών», όπως τονίζουν στην ερώτηση.

Σχετικά με την αλλαγή των όρων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε ότι «πρόθεση είναι να υπονομευθεί κεντρικά από την Κυβέρνηση η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης και ιδίως των ΔΕΥΑ για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους με ίσους όρους, αμεροληψία και ορθολογικά κριτήρια». Εξηγώντας αυτή τη θέση προσέθεσε ότι «με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι η λειτουργία και οι όροιτου προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ευνοούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και η εξέλιξη αυτή θα είναι σε βάρος των ΔΕΥΑ και των ίδιων των έργων της ύδρευσης. Η έμφαση επιδιώκεται να δοθεί στους ιδιώτες, όχι στους κοινωνικούς στόχους των ΔΕΥΑ. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το νερό ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό για όλους», τονίζει ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μάλιστα στοιχεία για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση έργου με δικαιούχο την ΔΕΥΑ Σερρών και προϋπολογισμού 22 εκ ευρώ περίπου πριν την ανακοίνωση της ένταξης του έργου και τονίζουν ότι επανειλημμένα ο Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παραβιάζοντας ευθέως τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής περί αίτησης κατάθεσης εγγράφων.

Συγκεκριμένα ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Πώς θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του συνόλου των άμεσων και σοβαρών επενδυτικών αναγκών των Δήμων και των ΔΕΥΑ σε έργα ύδρευσης με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση και με τι κριτήριο θα ιεραρχηθούν οι προτάσεις εφόσον δεν υφίσταται ανώτατο όριο προϋπολογισμού και οι σχετικοί πόροι είναι συγκεκριμένοι;
  2. Ποια η τύχη των προτάσεων των ΔΕΥΑ που δεν θα ενταχθούν σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων του Προγράμματος;  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο κ. Υπουργός εφόσον ανακύψει τέτοιο ζήτημα;
  3. Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του ανωτέρω αναφερόμενου έργου με δικαιούχο την ΔΕΥΑ Σερρών και προϋπολογισμό 22 εκ ευρώ περίπου πριν την ανακοίνωση της ένταξης του έργου;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί