Εμβολιασμοί: Ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 85 ετών και άνω

Το απόγευμα θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 85 ετών και άνω, για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. To ΚΙΝΑΛ διατυπώνει σοβαρά ερωτηματικά διαφάνειας και κάνει λόγο για «προσχηματικό διαγωνισμό». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και πρωτοβουλίες σε σχέση με το καθεστώς των πατεντών και των διμερών συμφωνιών. Πίεση σε Μητσοτάκη να ανοίξει το θέμα από την Πορτογαλία όπου και βρίσκεται. Πώς θα δει ο πολίτης αν είναι στις ομάδες προτεραιότητας.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το απόγευμα, κατα την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στις 6 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση της πλατφόρμας, ενώ η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Λόγο για «προσχηματικό διαγωνισμό» έκανε τo Kίνημα Αλλαγής, το οποίο διατυπώνει σοβαρά ερωτηματικά διαφάνειας για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Στο μεταξύ, σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και πρωτοβουλίες σε σχέση με το καθεστώς των πατεντών και των διμερών συμφωνιών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία.

Στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το μεσημέρι επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Μόλις χθες, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου σε δήμους της Δυτικής Αττική, της Κοζάνης, της Ροδόπης και του Νοτίου Αιγαίου, ενώ κατά την παρουσία του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού που παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

Εμβολιασμός: Πώς θα δει ο πολίτης αν είναι στις ομάδες προτεραιότητας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού για εμβολιασμό

Εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί