Χυδαιότητες κυβερνητικών: Ρίχνουν στους γιατρούς και όχι στις ελλείψεις, τις ευθύνες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ!

Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ!

Η σκανδαλώδης όσο και προκλητική αυτή δήλωσε προς τους «ήρωες» -όπως ενίοτε τους αποκαλούν και οι ίδιοι οι κυβερνώντες- γιατρούς και νοσηλευτές της «πρώτης γραμμής», έγινε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά από ερώτηση του Iatronet στην οποία γινόταν λόγος ότι από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει προφανώς ότι το σύστημα Υγείας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του, έτσι όπως τα έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, αρνούμενη επί μήνες, το πάνδημο αίτημα για μαζικούς διορισμούς υγειονομικών, δημιουργίας νέων μόνιμων ΜΕΘ, αναβάθμιση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αύξηση δαπανών για υγεία και πρόνοια. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έχει το θράσος να ρίξει τις ευθύνες τους ανθρώπους που δίνουν την πραγματική μάχη και όχι σε αυτούς που πουλάνε σόου στα πέτσινα κανάλια, σε όσους έχουν δώσει ακόμα και τη ζωή τους στον δύσκολο αγώνα για την τιθάσευση της πανδημίας.

Η απάντηση Κοντοζαμάνη

Η ερώτηση έμεινε, στην ουσία αναπάντητη, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος. Τα μέλη της επιτροπής, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Τον λόγο πήρε απ’ ευθείας ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

“Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος.

Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορoνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.

Εκτός ΜΕΘ έχουν χάσει τη ζωή τους 3.200 ασθενείς!

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 40% με 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Χυδαιότητες κυβερνητικών: Ρίχνουν στους γιατρούς και όχι στις ελλείψεις, τις ευθύνες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ!”

 1. AvatarΔήμος Σθένης

  Υπάρχει ένας – μόνο ένας! – με φυσιολογικές λογικές λειτουργίες άνθρωπος αυτής της χώρας που να πιστεύει ότι το “σύστημα Μητσοτάκη” θα είχε την αξιοπρέπεια (δε μιλάω για εντιμότητα γιατί τους είναι άγνωστη λέξη) ν’ αναλάβει έστω και ελάχιστη απ’ την ευθύνη της πλήρους κυβερνητικής του ανεπάρκειας; Όπως έγραφα εδώ στο Candiadoc και πριν από δυο – τρεις μήνες οι άνθρωποι είναι εντεταλμένοι εγκληματίες και πρέπει να κινηθεί κάποιος έντιμος εισαγγελέας (υπάρχει κανείς;) που θα’ χει την ανάκαρα να τους “κάτσει στο σκαμνί” για τους χιλιάδες “δολοφονημένους εκ προ μελέτης” συμπολίτες μας και για όλο το κοροϊδιλίκι εναντίον του λαού! Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο με τον ιό, όσο αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος κάποιων “επιστημόνων” (με λαδιές ή όχι) που σε λίγο θα τους βλέπουμε να φιγουράρουν στις εκλογικές λίστες της ΝΔ, τόσο και πιο εμφανείς καθίστανται οι ευθύνες τους για προσχεδιασμένες πρακτικές, σκόπιμες παραλείψεις, εκφοβιστικές πολιτικές, ανήθικες μεθοδεύσεις, παραπλανητική διασπορά ειδήσεων, ψευδολογίες, “ανεύθυνες αμέλειες”, ψυχολογικούς και πραγματικούς εκβιασμούς, καταπάτηση και περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατερείπωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, δικτατορικές πρακτικές με απόλυτη ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών, επικράτηση ενός εξουσιαστικού παραλογισμού και όλων όσων έχουμε βιώσει και που είναι παρελκόμενα ενός αντιδημοκρατικού-φασιστικού και τυραννικού καθεστώτος.
  Φυσικά και φταίνε οι γιατροί για την κατάντια της υγείας και δη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του κλεισίματος νοσοκομείων, οι εργάτες για την αναπτυξιακή καθήλωση της χώρας, οι αλήτες μαθητές για την παιδεία, διαμαρτυρόμενοι για τον ξυλοδαρμό τους απ’ τα ἁγγελούδια” του “συστήματος”, οι πόλεις για την κατάντια τους, οι δανειολήπτες για τη ληστεία τους από τις τράπεζες, οι συνταξιούχοι για την αύξηση του αριθμού τους, οι πολίτες που για να τους εξαπατούν χρειάζονται Πέτσες, οι πολίτες που χρειάζονται καλοταϊσμένα ΜΜΕ για να τους “μπουκώνουν”στο ψέμα και στην προπαγάνδα, κάποια “συνωμοσιολογικά” (για σένα η σπόντα Candiadoc) μέσα που καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες “αρίστων” για δήθεν διορισμούς αδερφάδων και συγγενών σε “ματζαντούρες”, οι ασθενείς για τις ΜΕΘ, οι νεκροί για τον κοινωνικό πανικό και η ατομική ευθύνη για την διασπορά του ιού. Αυτοί φταίνε… Όλοι τους!
  Έτσι τακτοποιούνται όλα! Ωραία και απολύτως…Μητσοτακικά!
  Υ.Γ. Κι ας μην ξεχνάμε. Οι εκλογές έρχονται με …Βορίδη!!!
  Τέτοια κατάντια!

 2. AvatarΗ Σοφία

  Διάβασα το άρθρο του Πέτρου Κωστόπουλου – ένα μνημείο χυδαιολογίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συγγενεύει με τον υπουργό υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή… Αν δεν μοιάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε. Τα αποφάγια του Κωστόπουλου κυβερνούν την Ελλάδα την πιο κρίσιμη στιγμή.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί