Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνει αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μιας πολύ μικρής προκαταρκτικής έρευνας της εταιρείας Pfizer και επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τέξας, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 δείχνει να λειτουργεί κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη και οι παραλλαγές της έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα προκαλώντας μεγάλη ανησυχία ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο.

Η μελέτη, η οποία θα πρέπει πάντως να αξιολογηθεί και από άλλους επιστήμονες και ειδικούς, δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Σύμφωνα με τον Φιλ Ντόρμιτζερ, από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια, η έρευνα έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από 20 ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί και τα πορίσματά της είναι περιορισμένα, διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Εξήγησε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης αυτής, όπως και κατά 15 άλλων μεταλλάξεων εναντίον των οποίων η εταιρεία είχε κάνει δοκιμές προηγουμένως. «Έχουμε εξετάσει 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», δήλωσε, σημειώνοντας πάντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η μετάλλαξη δεν θα έχει».

Σύμφωνα με τον Φιλ Ντόρμιτζερ, η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες έρευνες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά άλλων μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουν να έχουν περισσότερα στοιχεία εντός εβδομάδων.

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα εμβόλια που διατίθενται μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν κατά των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδιαίτερα αυτής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτή καθηγητή Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, μολονότι και οι δύο παραλλαγές έχουν κάποια νέα στοιχεία κοινά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική «έχει έναν αριθμό επιπρόσθετων μεταλλάξεων» που περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες τροποποιήσεις της πρωτεΐνης ακίδα του ιού.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna Inc., τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία συνθετικού αγγελιοφόρου RNA, μπορούν γρήγορα να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίζουν νέες μεταλλάξεις του ιού αν είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί