Άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες περιοχές» αποφάσισε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως, έδωσε τελικά την έγκριση στο σχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού της επιτροπής ήταν κυρίως το αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε μέρη της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ένα κομμάτι των ειδικών σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκε εντελώς κατά του ανοίγματος των σχολείων, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί το αν και εφόσον πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη του μήνα, κάποιοι λοιμωξιολόγοι πρότειναν να γίνει ο διαχωρισμός των σχολείων ανά ζώνες, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε περιοχή και τα σχολεία στις «κόκκινες περιοχές» να παραμείνουν κλειστά.

Τελικά η επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για να ανοίξουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι περιοχές της δυτικής Αττικής, Ασπρόπυργος και Ελευσίνα, καθώς και οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου, Παλαιόκαστρου του Δήμου Σητείας, Νέδας Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Ροδόπης,  Αλιάρτου-Θεσπιέων της Βοιωτίας. Επίσης, η Κοινότητα Σπερχειάδας και ο Δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας, η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της Φλώρινας και η Κάλυμνος.
Μάλιστα, παρά τον σχεδιασμό για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί στη Σητεία, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Από νωρίς το πρωί επικράτησε ένα αλαλούμ για το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώνει νωρίτερα πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», για να την διαψεύσει λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Παιδείας «υπενθυμίζοντας» με ανακοίνωση την επαναλειτουργία τους στις 11 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, πολλοί επιδημιολόγοι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς όπως υπογραμμίζουν θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά την κίνηση της εορταστικής περιόδου, αλλά και τα όσα συνέβησαν κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί