«Κράτος εν κράτει η Εκκλησία στην Ελλάδα»: Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα Θεοφάνεια

«Διστακτικότητα, της συντηρητικής κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη εκκλησία», σχολιάζει το άρθρο του Reuters

Αναταραχή, διαξιφισμούς και συζητήσεις προκάλεσε η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας να μην συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαγορεύσεις για τον κορονοϊό για την ημέρα των Θεοφανίων και να ανοίξει τις εκκλησίες για τους πιστούς.

Το θέμα δεν έμεινε εντός συνόρων καθώς “ταξίδεψε” και εκτός, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ όπως το Reuters o Guardian, οι New York Times, το Associated Press να φιλοξενούν εκτενείς αναφορές για την συγκεκριμένη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς και τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην εκκλησία, συμπληρώνοντάς τες με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την πανδημία.

Με τίτλο «Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας δώσει διαταγές»: Οι Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν τους περιορισμούς του κορονοϊού και παρίστανται στη λειτουργία των Θεοφανείων», ένα να άρθρο που ανέβηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πραγματεύεται το ζήτημα του εορτασμού των Θεοφανείων εν μέσω πανδημίας.

«Οι ορθόδοξες εκκλησίες πραγματοποίησαν λειτουργίες για τα Θεοφάνεια, σε μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της ορθοδοξίας, αψηφώντας τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, τα οποία έχουν απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανόμενων των θρησκευτικών λειτουργιών παρουσία πιστών», αναφέρει το άρθρο του Reuters και συνεχίζει:

«Παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις Αρχές της εκκλησίας ν’ αποτελέσει παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, οι πιστοί παρευρέθηκαν στη λειτουργία των Θεοφανείων παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και επιτρέπουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανθρώπων εντός των ναών.

«Το κράτος δίνει εντολές για ένα πράγμα και η πίστη είναι κάτι άλλο», δήλωσε στο Reuters, μία 38χρονη, η οποία ανέφερε ότι ονομάζεται Σταυρούλα. ”Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας διατάξει τι να κάνουμε”, προσέθεσε λίγο αφότου παρευρέθηκε στη λειτουργία των Θεοφανείων σ’ εκκλησία λίγο έξω από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί είχαν διακριτική παρουσία έξω από τις εκκλησίες και ανέφεραν ότι δεν θα παρέμβουν ώστε να τελεστούν οι λειτουργίες χωρίς πιστούς. 

Όμως με μεγάλα πλήθη ανθρώπων να έχουν βρεθεί εκτός των ναών, ορισμένες εκκλησίες έκαναν παρακλήσεις μέσω μεγαφώνων στον κόσμο ν’ αποχωρήσει».

«Η συγκεκριμένη προσέγγιση υπογραμμίζει τη διστακτικότητα, της συντηρητικής κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνεχίζει το άρθρο του Reuters, «να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη εκκλησία, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Την Κυριακή, οι Αρχές παρέτειναν τα μέτρα για το lockdown, παίρνοντας πίσω την άδεια που είχαν δώσει για τον εορτασμό των Θεοφανείων τήρηση με των μέτρων προστασίας και με παρουσία μέχρι 50 πιστών στους μητροπολιτικούς ναούς και 25 στους ενοριακούς ναούς.

″Εάν ένας ιερέας πάει μαζί μ’ έναν κληρικό να ευλογήσουν τα ύδατα χωρίς την παρουσία ανθρώπων, ποιο θα είναι το πρόβλημα. Ποιο θα είναι το ζήτημα;”, διερωτάται η πιστή Σουσάνα Μουστέλογλου.

Διεθνή ΜΜΕ: Απορούν για την απόφαση της ΔΙΣ για τα Θεοφάνια
Διεθνή ΜΜΕ: Απορούν για την απόφαση της ΔΙΣ για τα Θεοφάνια

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Κράτος εν κράτει η Εκκλησία στην Ελλάδα»: Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα Θεοφάνεια”

  1. μιχαλης

    ως φαίνεται τα ξένα ειδησεογραφικά παρουσιάζουν αυτό που πουλάει, αγνοώντας τα
    ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις τις Χώρας μας και μειώνοντας την Πίστη, προβάλοντας ως αποδιοπομπαίο τράγο την Κυβέρνηση. Κάποιος που έχει “χάσει¨ το παιχνίδι υπάρχουν δύο τρόποι για να προβληθεί και να δείξει ανωτερότητα. Είτε με την αυτοπεριγραφή (νάρκισσος) είτε με την κριτική σε τρίτους. Αν κάποιοι δεν έχουν πιστεύω ας ψάξουν να βρούν πρώτα την αιτία.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί