Πράσινοι: Όχι άλλη προνομιακή εξαίρεση για τους κυνηγούς

«Προστασία της άγριας ζωής, τώρα!»

Από την 25η Δεκεμβρίου και για μία εβδομάδα η ελληνική φύση έζησε μία τραγική εμπειρία: αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη φύση, καταργώντας κάθε λογική ισονομίας μεταξύ των πολιτών και παραβιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα, η κυβέρνηση εξέδωσε ΚΥΑ (ΦΕΚ 5726/Β/24-12-2020) με την οποία επιτρεπόταν το κυνήγι, κατ’ εξαίρεση από το γενικό lock down. Και μάλιστα, με τη Θηροφυλακή σε αναστολή εργασίας, με απόφαση των ίδιων των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας τους, που τη χρηματοδοτούν!

Είχαμε δηλαδή μία εξωφρενική για τον απλό πολίτη κατάσταση, όπου όποιος έχει όπλο μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς χρονικό περιορισμό και να σκοτώνει ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να περιοριστούν γύρω από το σπίτι τους για την άσκησή τους. Δάση και βουνά είχαν παραδοθεί ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ στους κυνηγούς, αφού περιπατητές, ορειβάτες, φυσιολάτρες και όσοι άλλοι απλώς ήθελαν να απολαμβάνουν τη φύση και να τη φωτογραφίζουν, έπρεπε είτε να τα βλέπουν σε ντοκιμαντέρ είτε να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και να διακινδυνεύσουν πρόστιμα!

Ο διαχωρισμός αυτός των πολιτών σε δύο κατηγορίες ξεσήκωσε, όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων. Το πρόβλημα «λύθηκε» προσωρινά με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων από την 3η Ιανουαρίου αλλά τίποτα δεν εγγυάται πως, μετά την 11η Ιανουαρίου δεν θα έχουμε και πάλι μία αντίστοιχη αυθαίρετη ΚΥΑ πελατειακού τύπου.

Στη διάρκεια αυτών των λίγων ημερών είδαμε την παράνοια του κυνηγιού σε όλο της το μεγαλείο: πληθώρα καταγγελιών για πυροβολισμούς δίπλα σε σπίτια, κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών πυροβολημένων πουλιών στα Κέντρα Περίθαλψης (αρκετά από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη), κυνηγοί να αλληλοσκοτώνονται ή να τραυματίζονται.

Την εξαίρεση είχε εξασφαλίσει το ισχυρό κυνηγετικό λόμπι, που διεκδίκησε επίσημα τις δάφνες για την ομηρία της κυβέρνησης, ομολογώντας: «Για την Κ.Σ.Ε και τις άλλες θεσμικές συλλογικότητες των κυνηγών σε ολόκληρη τη χώρα, είναι σημαντικό ότι οι νέες αποφάσεις της Πολιτείας βασίστηκαν και ευθυγραμμίζονται με τις “τεχνικές” προτάσεις που η Συνομοσπονδία είχε υποβάλει προς όλους τους αρμόδιους, από την πρώτη ημέρα που επιβλήθηκε το ολικό λοκ ντάουν».

Το παράνομο κυνήγι, βεβαίως, συνεχιζόταν και πριν την εξαίρεση, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Και με προηγούμενη ΚΥΑ (ΦΕΚ 5509/Β/15.12.2020), ενώ αναστέλλονταν η λειτουργία -μεταξύ άλλων και- των «φυσικών βιότοπων» σε όλη την Επικράτεια, εξαιρούνταν «υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες».

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που έχουν ως «χόμπι» να σκοτώνουν είδη της άγριας φύσης αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών τους, έχουν και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, μαζί με άλλους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαν ζητήσει με ερώτησή τους από τον μετακινηθέντα πλέον υπουργό Περιβάλλοντος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη «τη στήριξη των κυνηγετικών οργανώσεων και την επαναξιολόγηση των περιορισμών στις μετακινήσεις των κυνηγών». Και επιπλέον, επειδή «έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εσόδων τους», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν από την κυβέρνηση «να στηρίξει την ΚΣΕ και τους κυνηγετικούς συλλόγους δεδομένου ότι η λειτουργία τους και οι δράσεις που αναλαμβάνουν συμβάλουν καθοριστικά στην προστασία των δασών και της άγριας ζωής».

Σήμερα είναι περισσότερο από αναγκαίο, οι ευαίσθητοι πολίτες, που αγαπούν και δεν δολοφονούν την ελληνική φύση, να δώσουν την απάντησή τους, σε αξιακό, προσωπικό αλλά και θεσμικό επίπεδο. Και, στην περίπτωση που ξαναεπιτραπεί το κυνήγι με ανάλογο αυθαίρετο τρόπο μετά τις 11 Ιανουαρίου, θα πρέπει πλέον να παρέμβει η Δικαιοσύνη!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί