«Ήπια αστυνόμευση» στις εκκλησίες ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ας θυμηθούμε ποια ήταν η αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι σε όσους ήθελαν με πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου ή να αφήσουν ένα λουλούδι για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν (Τρίτη απόγευμα) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του αυριανού (Τετάρτη 6/1) εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Εγκληματική ατολμία Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, εκκλησίες σε όλη τη χώρα καλούν τους πιστούς να κάνουν τηλεφωνικά κράτηση για στασίδι για τις λειτουργίες των Θεοφανείων (!) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Συνάντηση κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, εξέφρασε απλώς τον προβληματισμό του στον Αρχιεπίσκοπο για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραβιάσει τα απαγορευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Από την ανακοίνωση του Μαξίμου, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός στην ουσία άτολμος πέταξε την ευθύνη στον Αρχιεπίσκοπο, καλώντας τον η Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και «να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισε, επίσης,  την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής η Ιερά Σύνοδος εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της να ανοίξουν οι ναοί ενώ πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι ο Ιερώνυμος θα κάνει τον αγιασμό των υδάτων σε παραλία της Αττικής ενώ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό το απαγορεύουν ρητά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, είχε εκφράσει την ενόχληση του Αρχιεπισκόπου για τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, αφήνοντας παράλληλα παράθυρο για να βρεθεί η «χρυσή τομή».

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω του COVID-19.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς  του κορονοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών. Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ δεν κατατέθηκε σήμερα καμιά προσφυγή από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην αυριανή λειτουργία των Θεοφανείων (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

To χρονικό της κόντρας εκκλησίας – κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη Δευτέρα 4/1, να παραμείνουν ανοιχτοί ναοί ανήμερα των Θεοφανείων, κόντρα στα νέα μέτρα και στην παράταση του lockdown από την κυβέρνηση έως τις 11/01. Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (04/01) υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αντίδραση στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση που εκφράζει την… ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε».  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για τα μαζικά τεστ, τα σχολεία, τα ρεβεγιόν, τους χώρους λατρείας. Τώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ζημιά έχει γίνει και προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης κλείνει πάλι τα πάντα κατόπιν εορτής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;».

ΚΙΝΑΛ: Αδιανόητο να ζητά εξαιρέσεις η Ιερά Σύνοδος

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την απόφαση της ΔΙΣ. «Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της Κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα», συμπληρώνει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί