Ανοίγει τις εκκλησίες ο Ιερώνυμος παρά τα απαγορευτικά μέτρα

Με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι η “αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια”

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση μετά το αντάρτικο της Ιεράς Συνόδου η οποία αποφάσισε να ανοίξει τις εκκλησίες για τα Θεοφάνεια, παρά τα περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα η Ιεραρχία με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται άτολμος και αρνείται να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, αρκέστηκε να εκφράσει τον προβληματισμό του.

Από κοντά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε αντίθεση με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, όπου κατέβασε στο δρόμο χιλιάδες αστυνομικούς, επιλέγει το ρόλο του παρατηρητή. Σύμφωνα με διαρροές από την ΕΛ.Α.Σ, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες.

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η αμηχανία της κυβέρνησης είναι τέτοια που πλέον ποντάρει στα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ, τα οποία ήδη έχουν πιάσει δουλειά. Μεταξύ άλλων έχουν ανακαλύψει «αμοιβαίες υποχωρήσεις», ενώ αναφέρουν ότι η Εκκλησία δεν θα ρίξει τον σταυρό στη θάλασσα. Μικρή λεπτομέρεια ότι η Ιεραρχία είχε ανακοινώσει ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου ότι δε θα προχωρήσει σε αγιασμό υδάτων.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι «κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας».

Ολόκληρη η επιστολή του Ιερώνυμου:

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί