Έντονες επιφυλάξεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και τον Μόσιαλο για άνοιγμα των σχολείων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στον Σκάι ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι «Πρέπει να “παγώσει” η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση».

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει.

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κο Μόσιαλο.

Έντονες αντιδράσεις από τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες από μέλη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων προς τον ίδιο τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς ουδείς από τους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας ήταν ενήμερος και ουδείς είχε ερωτηθεί, για την απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ενημέρωσε τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν μπορεί να υπερασπίσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συνεδριάσεις ή ακόμα και σε αντίθεση με όσα εισηγούνται οι επιστήμονες. 

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε και ο Νίκος Σύψας. «Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».
Και συμπλήρωσε ότι: «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε κι αυτός την ανησυχία του για το πλάνο του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, καθώς το θεωρεί επισφαλές. Ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN είπε:

«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα» είπε και προέτρεψε κυβέρνηση και ειδικούς «να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς».

Παράλληλα, τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, η οποία γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί