Αρνητικό ρεκόρ θανάτων δεκαετίας από αστικές πυρκαγιές το 2020, με κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι θα εκκένωνε το Μάτι μέσα σε μισή ώρα

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση το 2020 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 68 άνθρωποι εξαιτίας των αστικών πυρκαγιών. Πρόκειται για ένα νέο «μικρό Μάτι», ενώ παράλληλα εγείρονται «σκιές» γύρω από τη λειτουργία της Πυροσβεστικής

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων δεκαετίας από αστικές πυρκαγιές για το έτος 2020 καταγράφει έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δικαστικού πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση που δημοσιεύει το documentonews.gr.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι θα εκκένωνε το Μάτι μέσα σε μισή ώρα αποδεικνύεται από τα επίσημα νούμερα πως όχι μόνο να βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους δεν έχει καταφέρει, αλλά αντίθετα νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική λειτουργούν χειρότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς από το 2010 καταγράφεται ρεκόρ θανάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση το 2020 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 68 άνθρωποι εξαιτίας των αστικών πυρκαγιών. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση για ένα νέο «μικρό Μάτι», ενώ παράλληλα εγείρονται «σκιές» γύρω από τη λειτουργία της Πυροσβεστικής.

«Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους από αστικές πυρκαγιές, κατά το έτος 2020 υπάρχουν επίσης σκιές στη λειτουργία του ΠΣ, αφού έχει προβληματίσει την κοινωνία η έξαρση εξαιρετικά μεγάλου αριθμού θανάτων εξ αιτίας αυτών των πυρκαγιών» επισημαίνει στην έκθεση του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Το ιδιαίτερα σημαντικό βέβαια αυτό γεγονός, της απώλειας δηλαδή των 68 θυμάτων κατά το έτος 2020 -ένα σχεδόν μικρότερο Μάτι – εξ αιτίας των αστικών πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στην επικράτεια, όσο κι αν επισκιάζεται – και ορθώς – την εποχή αυτή από την απώλεια μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας λόγω πανδημίας της covid-19 (πλέον των 4.800 μέχρι σήμερα θανάτων), ωστόσο δεν είναι ήσσονος σημασίας και σπουδαιότητας στη χώρα μας και κανείς αρμόδιος φορέας όσο και να θέλει δεν μπορεί να παραβλέψει» επισημαίνει ακόμη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση Γκουρμπάτση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 τροποποιήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μάχιμων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, «ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μάχιμων Υπηρεσιών ΠΣ αναθεωρήθηκε προφανώς επί τα χείρω, αφού επέφερε υποστελέχωση και συνεπώς υπολειτουργία των Υπηρεσιών του» αναφέρεται στην έκθεση Γκουρμπάτση.

Αύξηση κατά 81,5% σε σχέση με το 2019

Πιο αναλυτικά τα ευρήματα της έκθεσης Γκουρμπάτση είναι κόλαφος της για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα το 2020ο συνολικός αριθμός των αστικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην χώρα μας ανήλθαν σε 33.171, όταν το 2019 είχαν εκδηλωθεί 18.281 πυρκαγιές. Πρόκειται για αύξηση ύψους 81,5% σε σχέση με το 2019 και 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 17.992 αστικές πυρκαγιές.

«Δυστυχώς το έτος 2020, χαρακτηρίζεται ως η πλέον θανατηφόρα χρονιά τουλάχιστον από το έτος 2010, εξ αιτίας των αστικών πυρκαγιών, αφού έχασαν τη ζωή τους μόνον από αστικές πυρκαγιές 68 άτομα. Διευκρινίζεται ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους απανθρακωμένα σε τροχαία δυστυχήματα λόγω πυρκαγιάς, όπως επίσης και τα θύματα που υπέστησαν μεν από την αστική πυρκαγιά εγκαύματα ή οποιανδήποτε τραυματισμό και απεβίωσαν σε μεταγενέστερο της πυρκαγιάς χρόνο και σε άλλο τόπο εκτός του συμβάντος λχ νοσοκομείο, αφού γι΄ αυτά τα θύματα δεν ενημερώνεται η Πυροσβεστική» επισημαίνεται.

Κατά την τελευταία δεκαετία (2010 – 2019) ο μέσος αριθμός θανάτων από αστικές πυρκαγιές ανά έτος είναι 29) θάνατοι. Παρατηρείται δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 134,5 %Υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή σε σχέση με τον ως άνω μέσο ετήσιο αριθμό θανάτων της τελευταίας δεκαετίας.

Βαγγέλης Τριάντης, documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί