Ένας χρόνος χωρίς τον Αντώνη Μπαλωμενάκη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Πάει κιόλας ένας χρόνος από τον θάνατο του συντρόφου Αντώνη Μπαλωμενάκη. Στις 3 Γενάρη του 2020 ο Αντώνης υπέκυψε στην αρρώστια και έτσι τελείωσε μια διαδρομή 65 χρόνων. Η διαδρομή αναπάντεχα σύντομη. Η ζωή όμως πυκνότατη σε δράση και προσφορά. 

Καταγόμενος από τον Κουφό Χανίων μεγάλωσε στα Χανιά. Άριστος μαθητής στο Α΄ Γυμνάσιο πέρασε στη Νομική Αθηνών. Η χούντα των συνταγματαρχών καταπλάκωνε τη χώρα και ο Αντώνης, ανήσυχο πνεύμα, γρήγορα κατάλαβε τα κελεύσματα της εποχής. Οργανώθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της παράνομης φοιτητικής Αριστεράς και της Αντι-ΕΦΕΕ. Όταν βρέθηκε στην κορυφή του κύματος δε δείλιασε. Βρέθηκε μέσα στους μεγάλους σηκωμούς της Νομικής και του Πολυτεχνείου και το πλήρωσε με διώξεις. 

Μετά το πέρας των σπουδών επέστρεψε στη γενέθλια πόλη για να δικηγορήσει. Παντρεύτηκε την Μαρία Χατζαντωνάκη και έκαναν δύο γιους. Δεν έμεινε όμως αδιάφορος για τα κοινά. Μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κόμματος έδωσε τη μάχη της γενιάς του για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Γρήγορα διακρίθηκε παντού! Στη δικηγορία διαπρέπει και κερδίζει τον σεβασμό του κόσμου των Νομικών. Στο Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμούν τη δράση του και τη συγκρότησή του και τον αναδεικνύουν σε στέλεχος πρώτης γραμμής. Η κοινωνία αναγνωρίζει στο πρόσωπό του έναν χρήσιμο συμπολίτη και εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γ. Κατσανεβάκη. 

Ο Αντώνης επιδεικνύει αρετές που συνδυάζουν την μαχητικότητα με την ενωτική διάθεση. Θέλει να ρίξει κάστρα, αλλά ψάχνει συμμάχους σε κάθε ταπεινή πόρτα. Είναι άνθρωπος με μεγάλη προσωπική και κοινωνική ενσυναίσθηση. Είναι οξύς στην κριτική του αλλά πάντοτε συνετός και ευγενής. Ο πολιτικός του λόγος εδράζεται στα μεγάλα αγκωνάρια της Αριστερής σκέψης, αλλά παραμένει ανοιχτός σε όλα τα σύγχρονα ρεύματα που διαπερνούν την Ελλάδα και τον κόσμο. Ο Αντώνης απορροφά, αλλά δεν αναμασά. 

Όταν η ενότητα της Αριστεράς δοκιμάζεται με την διάσπαση του ΚΚΕ, δεν διστάζει να αφήσει την ευκολία της κομματικής ορθοδοξίας και να συνταχτεί με την ανανεωτική πτέρυγα. Γρήγορα γίνεται στέλεχος του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. 

    Αργότερα συμβάλλει και πάλι στο ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αριστεράς που έμελλε να αναλάβει να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά». Η κατάσταση ήταν δύσκολη. Χρειαζόταν να επιδειχθεί το μέγιστο του πολιτικού θάρρους σε συνδυασμό με το μέγιστο της πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Χρειαζόταν ανθρώπους σαν τον Αντώνη. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι πολίτες και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ του αναθέτουν την βαριά ευθύνη να είναι βουλευτής Χανίων. Στη Βουλή λάμπει και πάλι.  Καθώς η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, η κοινωνία απαιτεί την κάθαρση. 

Ο Αντώνης, ως έμπειρος νομικός αναλαμβάνει την προεδρία σε δύσκολες εξεταστικές για υποθέσεις που συντάραξαν την οικονομική και πολιτική ζωή:  ΚΕΕΛΠΝΟ και Ερρίκος Ντυνάν, δανεισμός κομμάτων και NOVARTIS. Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης δουλεύει ακατάπαυστα, μελετά, τεκμηριώνει, αναδεικνύει, πάντα σεβόμενος κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, σεβόμενος κάθε πολιτικό αντίπαλο. Οι υποθέσεις αυτές παραμένουν ανοιχτές, παρά την λυσσαλέα προσπάθεια των νυν κυβερνώντων να θαφτούν κάτω από τόνους νομικών περιπλοκών, δημοσιογραφικών συσκοτίσεων και πολιτικών αντιπερισπασμών. Η δουλειά που άφησε πίσω του ο Αντώνης τούς δυσκολεύει τη ζωή. 

Δεν ξεχνά όμως ότι πάνω από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι βουλευτής Χανίων. Αναδεικνύει ζητήματα, επιλύει τοπικά προβλήματα, δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω.  Παλεύει για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον νομό Χανίων (ΒΟΑΚ, λόφος Καστέλλι, Ιστορικό Αρχείο, ΓΠΣ κ.ά), ενδιαφέρεται για τα μικρά ζητήματα, το γραφείο του είναι ανοιχτό για κάθε φορέα, για κάθε πολίτη. 

Παράλληλα ο Μπαλωμένος προφταίνει τα πάντα. Συμμετέχει με συνέπεια στην κομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Δε χάνει συνεδρίαση, συμβάλλει στη συγγραφή εσωτερικών κειμένων και δελτίων τύπου, ανταποκρίνεται σε κάθε υποχρέωση. Παντού όμως ξεχωρίζει το ήθος του και η ευγένειά του. Όσοι τυχεροί έτυχε να τον ζήσουν και να συνεργαστούν μαζί του γνωρίζουν ότι ο Αντώνης είχε τον τρόπο του: νουθετούσε τους νεότερους χωρίς να τους υποτιμά, διόρθωνε χωρίς να απαξιώνει, διαφωνούσε χωρίς να προσβάλλει, συνεργαζόταν χωρίς να παραγκωνίζει. Κέρδιζε τον σεβασμό του λόγου και των πράξεων, δίχως ποτέ να διεκδικήσει την υπεροχή της θεσμικής του θέσης. Χάρη στις συνθετικές του ικανότητες και την ευρύτατη αποδοχή του αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που μετατρέπει τη διαφωνία σε εμπεριστατωμένη πρόταση. 

Ο Αντώνης ήταν ένας ευπατρίδης της Αριστεράς. Είχε την αγάπη όλων των συμπολιτών του ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Καταδεχόταν τους πάντες. Καθόταν με άνεση στα έδρανα της Βουλής, αλλά προτιμούσε τις καρέκλες των χανιώτικων καφενείων. Συζητούσε επί ίσοις όροις με τραπεζίτες, υπουργούς και πρέσβεις, αλλά προτιμούσε να βλέπει ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Ήξερε πολλά, αλλά έλεγε λίγα. Ο Αντώνης άκουγε. Και όταν μιλούσε στις παρέες του, προτιμούσε να μνημονεύσει την τελευταία καλή ταινία που είδε, το τελευταίο ενδιαφέρον βιβλίο που διάβασε. 

Αγαπούσε με θέρμη την οικογένειά του. Η σύζυγός του Μαρία, οι γιοι του Δημήτρης και Νίκος και η αδελφή του Εύα ανακλούν αυτή την αγάπη και τιμούν το όνομά του. 

Οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων κρατούν την πολιτική του παρακαταθήκη. Οι φίλοι του κρατούν την καρέκλα του κενή σε κάθε συναναστροφή. 

                                                Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί