Δ. Τζανακόπουλος: «Ηθικός εκφυλισμός το αίσχος με τους εμβολιασμούς των κυβερνητικών στελεχών»

“Το αίσχος με τους εμβολιασμούς υπουργών, ΓΓ, διευθυντών υπουργικών γραφείων και άλλων κυβερνητικών παρατρεχάμενων που στέρησαν τα εμβόλια από τους μαχητές της πρώτης γραμμής δείχνει ακριβώς αυτό: τον ηθικό εκφυλισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη που δεν έχει σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία”

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εφημερίδα Δημοκρατία και τον δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Το αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο θα βασισθεί η χώρα τα επόμενα έτη, μετά και την κρίση του κορωνοϊου, όπως περιγράφεται στην έκθεση Πισσαρίδη, θυμίζει κατά κάποιους τα μοντέλα των μνημονίων. Τι διαφορετικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Καταρχάς να σας πω ότι είναι ο πολιτικός και κοινωνικός συσχετισμός δύναμης που θα καθορίσει σε ποιο αναπτυξιακό μοντέλο θα βασιστεί η χώρα τα επόμενα έτη. Και αυτός ο συσχετισμός είναι σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης, στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, απολύτως ρευστός. Το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 2019 έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται ριζικά και αυτό θέτει σε αμφισβήτηση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ουσία του ερωτήματος σας έχετε δίκιο με μια μικρή επισήμανση: το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θυμίζει απλώς το μοντέλο των Μνημονίων, είναι το μοντέλο των Μνημονίων. Μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και της επικουρικής ασφάλισης, εκκαθάριση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνταγή του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, την οποία αντιγράφει η έκθεση Πισσαρίδη χωρίς να κομίζει τίποτα το καινούριο. Η λογική της είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα, να κλείσουν μικρές επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθούν νέοι όροι συσσώρευσης υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Κλασική αποτυχημένη συνταγή των Μνημονίων.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει ένα σχέδιο για την στήριξη της εργασίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας, σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την συλλογική ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια.

-Ακόμη και ο πρωθυπουργός, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί διαπιστώνουν λάθη και ελλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και ως άλλοθι στις όποιες ευθύνες τους. Θεωρείτε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μπορεί από την πλευρά της να καταφέρει να αναδείξει, τα λάθη και τις ευθύνες της κυβέρνησης, δίνοντας παράλληλα εναλλακτική πρόταση και ποιά είναι αυτή;

Νομίζω ότι δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με λάθη και παραλείψεις αλλά με την αποτυχία ενός συνολικού μοντέλου διακυβέρνησης και κοινωνικής οργάνωσης  που εφαρμόζεται από μια κυβέρνηση αλαζονική, εξουσιομανή, ανήθικη και διεφθαρμένη. Το πρόσφατο αίσχος με τους εμβολιασμούς υπουργών, γενικών γραμματέων, διευθυντών υπουργικών γραφείων και άλλων κυβερνητικών παρατρεχάμενων που στέρησαν τα εμβόλια από τους μαχητές της πρώτης γραμμής δείχνει ακριβώς αυτό: τον ηθικό εκφυλισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη που δεν έχει σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Σε σχέση τώρα με τις συνολικές ευθύνες της κυβέρνησης θα σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή τις αναδεικνύει: από την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ και την έλλειψη ΜΕΘ παρά τα κυβερνητικά ψέματα –  80 στους 100 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό δεν έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, οι εφημερίες παραμένουν απλήρωτες, ένα χάος επικρατεί στα νοσοκομεία με ευθύνη της κυβέρνησης – μέχρι την άρνηση για μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, τις ευθύνες για τον τραγέλαφο με το άνοιγμα του τουρισμού, τις διπλές καταγραφές κρουσμάτων που εσείς αναδείξατε, την άθλια κατάσταση των ΜΜΜ και πόσα άλλα. Όμως το θέμα είναι εδώ ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ταΐσει τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε εξασφαλίσει ακριβώς την συγκάλυψη του εγκλήματος που τελείται κατά της ελληνικής κοινωνίας. Από τη λίστα Πέτσα των 20 εκατομμυρίων, στη λίστα Κικίλια των 18,5 εκ. και πολλά άλλα.

Όμως δεν η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ καιρό. Οι συνέπειες, τα αποτελέσματα του εγκλήματος είναι πλέον ορατά. Και η κοινωνία θα αναζητήσει σύντομα ευθύνες όπως και μια εναλλακτική πρόταση για ένα νέο ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών, ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων. Θα αναζητήσει δηλαδή την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

-Η κυβέρνηση παρά τους πανηγυρισμούς, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, για την διαχείριση της αποτυχίας, βγήκε τραυματισμένη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι θα θέλαμε τα πράγματα να έχουν πάει καλύτερα στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά με προεδρεύουσα την Γερμανία, δεν περιμέναμε πολλά. Ήταν τελικά οι εταίροι μας κατώτεροι των περιστάσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έγιναν βήματα;

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει τουλάχιστον συνείδηση των λανθασμένων κινήσεων Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και άδειασε στην ουσία τόσο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έλεγε ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γυρίσει από τη σύνοδο χωρίς κυρώσεις που να δαγκώνουν», όσο φυσικά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που επέστρεψε ηττημένος και ντροπιασμένος. Το εύκολο είναι βεβαίως να ρίξει κανείς την ευθύνη στην ΕΕ, ξέρουμε όμως καλά ότι η στάση της ΕΕ επικαθορίζεται και από τη στάση της Ελλάδας.

Αυτό ακριβώς επισημαίνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή θα πρέπει να εργαστεί για μια πιο ενεργητική στάση της ΕΕ, και τούτο μπορεί να συμβεί μόνο με διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που ο κος Μητσοτάκης είναι ανίκανος να πάρει. Αντίθετα πορεύεται με μια ασύγγνωστη παθητικότητα και θεωρεί ότι θα διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής του με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εσωτερικά. Αυτή η κοντόφθαλμη και αλαζονική τακτική έχει όμως ήδη καταρρεύσει μαζί με το δόγμα του προβλέψιμου συμμάχου.

– Η τουρκική προκλητικότητα δεν δείχνει να υποχωρεί με την στάση «υπομονής» που τηρεί η ελληνική πλευρά. Τι θα μπορούσαμε, τι θα έπρεπε να αλλάξουμε στη δική μας στάση;

Προφανώς δεν υποχωρεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς κυρώσεις. Σας θυμίζω ότι για έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν υιοθετεί τη στρατηγική των κυρώσεων και τώρα τρέχει και δεν φτάνει ενώ με την στάση της έχει αποθρασύνει πλήρως τον Ερντογάν.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ακριβώς αυτή η λογική του κατευνασμού η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία την ίδια ώρα που θα επιδιώκει τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο με την Τουρκία και τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της Χάγης θα είναι άτεγκτη και αποφασιστική στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Διότι το μόνο που έχει καταφέρει η πολιτική Μητσοτάκη είναι υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα χωρίς την ίδια στιγμή να έχει καταφέρει να προωθήσει τον διπλωματικό διάλογο.

-Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εθνικών μας ζητημάτων και έχουν εκφραστεί στο δημόσιο λόγο. Δεν δημιουργεί προβλήματα, στην κατανόηση, από τους πολίτες, της πρότασης που έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αυτό το «θολό τοπίο»;

Σε όλα τα κόμματα, τα δημοκρατικά κόμματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις, θέσεις και απόψεις. Αυτό που ενώνει είναι η σταθερότητα των αρχών από την οποία προσεγγίζουμε όλοι και όλες τα πράγματα. Και αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες: ειρηνική επίλυση των διαφορών, διάλογος με τους γείτονες μας αλλά και αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και αυτές τις αρχές μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία μπορεί να τις εγγυηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί