Κινέζος αξιωματούχος: «Δεν χρειάζεται πανικός για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού»

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, το οποίο η Κίνα μόλις ενέκρινε για δημόσια χρήση, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του τομέα ελέγχου των ασθενειών.

Το εμβόλιο παρασκευής μιας θυγατρικής της υποστηριζόμενης από το κράτος εταιρείας Sinopharm έλαβε έγκριση χθες Πέμπτη, μια ημέρα μετά την είδηση ότι εμφανίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του ιού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Βρετανία.

“Δεν χρειάζεται πανικός”, δήλωσε ο Τσου Γουενμπό, ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, στην κρατική τηλεόραση.

“Η μετάλλαξη, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις…δεν έχει κάποια προφανή αλλαγή μέχρι στιγμής στην ικανότητά της να προκαλεί την νόσο”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν έχει εντοπιστεί κάποια επίπτωση των μεταλλάξεων στην ανοσολογική επίδραση του εμβολίου.

Το στέλεχος του ιού, το οποίο βρετανοί επιστήμονες ονόμασαν “VUI – 202012/01”, περιλαμβάνει μια γενετική μετάλλαξη στην ακίδα της πρωτεϊνης, που, θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη εξάπλωση του ιού.

Ο Τσου πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη στην πρωτεϊνη του ιού δεν θα επηρεάσει την ευαισθησία των περισσότερων κινεζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία στοχεύουν στα νουκλεϊκά οξέα του ιού, που φέρουν γενετικές πληροφορίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί