Για κενά στις παραδόσεις εμβολίων προειδοποιεί η BioNTech

Η BioNTech συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της Covid-19, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλός της Ουγκούρ Σαχίν, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.

Οι καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην Ε.Ε. οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη μικρή παραγγελία που έκαναν οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο Σαχίν μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την Ε.Ε. για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.

«Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε η Τουρετσί. «Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες».

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η Ε.Ε. περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές, αφού το καλοκαίρι είχε υποτιμήσει τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος και είχε απορρίψει την «προσφορά» των Pfizer/BioNTech για αγορά 500 εκατ. δόσεων «επειδή ήταν υπερβολικά ακριβές».

Σε ό,τι αφορά την νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, ο Σαχίν σχολίασε το εξής: «Δοκιμάζουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί μια σοβαρή μετάλλαξη, ο Σαχίν απάντησε ότι το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων για να τη αντιμετωπίζει, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι η BioNTech εξετάζει τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου της κατά του Covid-19, το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, -70 βαθμούς Κελσίου. Ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία ίσως να είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού.

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Σαχίν.

Στη Γερμανία κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την Ε.Ε. παραμένει ασαφές, ενώ το υποψήφιο σκεύασμα της Moderna αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» στις 6 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί