Ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, φοβούνται οι επιστήμονες

Φόβος για απότομο άλμα κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ περιείχαν μετά από αρκετές ημέρες μία αναστροφή στην πτωτική τάση του αριθμού των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων, καθώς αυτά έφτασαν και πάλι σε τριψήφιο αριθμό.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 58 νεκροί σε ένα 24ωρο – 458 οι διασωληνωμένοι – 1.047 νέα κρούσματα

Η αλλαγή της τάσης είναι εμφανής στα παρακάτω γραφήματα.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ
Owid
ΓΡΑΦΗΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ
Owid

Για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, που σημείωσε ότι περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα, ή η Κοζάνη, εξακολουθούν να έχουν αρκετά κρούσματα, το ιικό φορτίο είναι μεγάλο. Ωστόσο σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν μεν πάλι τα χίλια, αλλά αυτό έγινε «με 32.000 τεστ χτες, τα περισσότερα των τελευταίων ημερών».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει πως «ό,τι και να πούμε, αυτές τις ημέρες έχουμε χαλαρώσει» και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων «υπάρχει προβληματισμός από αυτή την χαλάρωση … μπορεί να δούμε απότομα ένα δεκαήμερο μετά να αυξάνονται πολύ τα κρούσματα». Για τον λόγο αυτό, «πρέπει να μην επαναληφθεί αυτή η χαλάρωση την Πρωτοχρονιά, ώστε να μετρήσουμε μόνο ένα δεκαήμερο, αντί να περιμένουμε τι θα γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου». Προσέθεσε μάλιστα ότι το γεγονός πως πλέον έρχονται στην Ελλάδα εμβόλια και αυξάνονται οι εμβολιασμοί «δεν πρέπει να οδηγήσει στην στάση “έκανα εμβόλιο, κάνω ό,τι θέλω”».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open και τόνισε ότι η εικόνα την ανησυχεί «πάρα πολύ … είμαστε όλοι πολύ προβληματισμένοι … αν τις επόμενες εβδομάδες έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως, σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτό σημαίνει ότι στις 5-7 Ιανουαρίου που θα πρέπει να παρθούν και αποφάσεις για τα σχολεία και τα περιοριστικά μέτρα, θα υπάρχουν δυσκολίες».

«Μπορεί να έχουμε γιορτές, μπορεί να αισθανόμαστε χαλαροί, αλλά δεν πρέπει να είμαστε, δυστυχώς. Τα κρούσματα ανεβαίνουν τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει», προειδοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί