Μαζεύουν υπογραφές κατά της ίδρυσης αστυνομίας των πανεπιστημίων

«Όχι στο Πανεπιστήμιο του αυταρχισμού και της καταστολής, καμμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία»

Χιλιάδες προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες ενώνουν τις δυνάμεις τους και εναντιώνονται στην προσπάθεια θέσπισης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ήδη 5000 από δεκάδες πανεπιστήμια πανελλαδικά υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, προκειμένου να δοθεί μία μαζική και ηχηρή απάντηση στα επιχειρούμενα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας.

Το κείμενο υπογράφουν πάνω από 4800 προπτυχιακοί φοιτητές στα παρακάτω ιδρύματα:

ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟΣ, ΠΑΠΕΙ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΓΠΑ, ΑΣΚΤ, ΧΑΡΟΚΟΠEΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

ΑΠΘ, ΠΑΠΑΚ, ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΠΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΛΜΕΠΑ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΥ,

ΔΙΠΑΕ, ΑΣΠΑΙΤΤΕ, ΕΑΠ

και πάνω από 200 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες στα παρακάτω ιδρύματα:

ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΠΕΙ, ΟΠΑ, ΠΑΔΑ, ΓΠΑ,

ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΠΘ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΥ, ΕΑΠ και

και από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού:

UNIVERISTY of AMSTERDAM, FREDERICK UNIVERSITY, UNIVERSITY of FLORIDA και UNIVERSITY of SUSSEX

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, να σταθεί εμπόδιο στις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία υπογράφοντας το παρόν κείμενο:

Ενώ η πανδημία θερίζει τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να δρομολογήσει την συγκρότηση του σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας! Μετά τη διπλή, χουντικής εμπνεύσεως, αναστολή του Συντάγματος με την απαγόρευση των συναθροίσεων την 17η Νοέμβρη και 6η Δεκέμβρη η αυταρχική εκτροπή συνεχίζεται. Το καθεστώς αστυνομοκρατίας, το όργιο καταστολής με συλλήψεις, αύρες, προσαγωγές, πρόστιμα και πλήρη απελευθέρωση των αστυνομικών αυθαιρεσιών, μεταφέρεται τώρα στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων, θέτοντας στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο και τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα καταλύει στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση τολμά να εξαγγέλλει προσλήψεις 1000 αστυνομικών με fast track διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που το ΕΣΥ παραμένει υποστελεχωμένο και σε οριακή κατάσταση, περιφράξεις και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση μαστίζει τα πανεπιστήμια- τα οποία δεν είναι σε θέση να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. Δεν μεριμνά για το κατάλληλο υγειονομικό πλαίσιο ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές στις σχολές τους, αλλά μεριμνά με υπερβάλλοντα ζήλο για την επιβολή ειδικού πειθαρχικού/ποινικού πλαισίου που να προβλέπει μέχρι και διώξεις φοιτητών, αυστηρότερο ποινικό οπλοστάσιο για περιστατικά που συμβαίνουν ειδικά σε πανεπιστήμια και την ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των ΑΕΙ.

Με το αφήγημα περί εγκληματικότητας, βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δεν αφορά την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων παραβατικών συμπεριφορών, αντίθετα είναι οι πρακτικές του φοιτητικού κινήματος –όπως οι καταλήψεις- που στοχοποιούνται ως βίαιες και παράνομες, με σκοπό την επιβολή της πειθαρχίας στους φοιτητές, μέσω της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Όλα αυτά πάνε χέρι-χέρι με τα μέτρα που προωθούνται και πλήττουν τα συμφέροντα και την προοπτική των φοιτητών (αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ισοτίμηση πτυχίων ΙΕΚ/Κολλεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ, διαγραφές φοιτητών, Συμβούλια Ιδρυμάτων κτλ.) ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το «ασφαλές» και εύφορο πεδίο όπου καμία αντίσταση δεν θα υπάρχει στα νέα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία καθώς αναγνωρίζει και φοβάται το φοιτητικό κίνημα που ιστορικά πυροδοτεί ευρύτερες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις. Ακριβώς για αυτό επιδιώκει την δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου σπουδών μέσα σε μια “αποστειρωμένη” εκπαιδευτική διαδικασία ξεκομμένη από το φοιτητικό συνδικαλισμό και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, ενός πλαισίου επιτήρησης και τιμωρίας καθώς και οξυμένης καταστολής για τους φοιτητές, αλλά και για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησηςτα Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να μετατραπούν σε παράρτημα της αστυνομίας και άνδρο της κατασταλτικής βίας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της χουντικής πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και συνολικά για όσους αγωνίζονται. Θα βρει απέναντί της το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν άσυλο αγώνων, στη διάθεση του λαού και της κοινωνίας. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι λαϊκές ελευθερίες και ο συνδικαλισμός έχουν κατακτηθεί με το αίμα του λαού μας και είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αυτή η γενιά που θα τα περιφρουρήσει και θα τα κληροδοτήσει στις επόμενες! Το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις του!

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για να υπογράψετε πατήστε ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί