Ρατσιστική επίθεση με μαχαίρια και σιδερολοστούς σε δομή ανήλικων προσφύγων – Πατέρας και γιος οι δράστες

Επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της δομής, Θοδωρή Καραγιάννη, που είπε ότι θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο με μαχαίρια, καδρόνια και σιδερολοστούς, φώναξαν αρχικά  ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα προσφυγόπουλα. «Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα ανήλικα απέναντι σε ανθρώπους που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δεν φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12-15 ετών», υπογράμμισε. 

Συνελήθφησαν ένας 38 χρονος και ο γιος του   

Ένας 38χρονος και ο 14χρονος γιος του ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη επιπλέον κι ένας 15χρονος αλλοδαπός που φιλοξενείται στη δομή κατόπιν μήνυσης που υπέβαλε σε βάρος του ο 38χρονος.

Με προφορική εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για τον 38χρονο ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

   Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με την καταγγελία περίπου 12 άγνωστα άτομα συγκεντρώθηκαν εξωτερικά της δομής και ακολούθως πέντε εξ’ αυτών εισήλθαν στο προαύλιο και «διαπληκτίστηκαν» – ο όρος είναι της αστυνομίας – με πέντε ανήλικους φιλοξενούμενους, ενώ αναφέρθηκε ο ελαφρύς τραυματισμός τεσσάρων νεαρών αλλοδαπών. Τη διερεύνηση της καταγγελίας για το επεισόδιο χειρίζεται το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Δε θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί το ρατσιστικό δηλητήριο

Χτες βράδυ σημειώθηκε ρατσιστική επίθεση σε δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο. Οι 10 περίπου ακροδεξιοί εγκληματίες, οπλισμένοι με μαχαίρια, σιδερογροθιές και δοκάρια κινήθηκαν οργανωμένα και μέσα σε λίγα λεπτά ολοκλήρωσαν την έφοδό τους. Τραυμάτισαν ανήλικους βωμολοχώντας και απειλώντας, μέσα στη δομή φιλοξενίας, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά που βρέθηκαν θύματα του εγκληματικού μίσους και του ρατσισμού ήρθαν αντιμέτωπα με την ωμή βία ακροδεξιών δυνάμει δολοφόνων, αλλά σύσσωμη η κοινότητα των φιλοξενούμενων και των απασχολούμενων της δομής βρέθηκε αντιμέτωπη με το φόβο των επιθέσεων. Το περιστατικό συνέβη σε μία περίοδο αυστηρού εγκλεισμού υπό τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που διακηρύττει συνεχώς ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτεταμένης ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Η επίθεση αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά επιθέσεων βασισμένων στην ακροδεξιά και τη ρατσιστική βία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Ρατσιστικές επιθέσεις όπως αυτή μας θυμίζουν πως μπορεί να τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι με τον χρυσαυγητισμό. Μας θυμίζει επίσης πως ο νεοναζισμός και τα μορφώματά του δεν συνθλίβονται ριζικά μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο κοινωνικό. Η συνέχεια του χρυσαυγητισμού αποτελεί λογικό επακόλουθο της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που όλο και συχνότερα νομοθετεί και δρα εμπνεόμενη απ’ τις σκοτεινότερες εποχές του τόπου. Η καλλιέργεια και η συντήρηση τέτοιων ακροδεξιών συμμοριών έχει καταδείξει, τόσο κατά τον προηγούμενο αιώνα όσο και κατά το πρόσφατο παρελθόν, πως μόνο μίσος και βία μπορεί να σκορπίσει στις κοινωνίες μας.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά ενάντια σε κάθε είδους νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, που αναπαράγονται ελεύθερα εξαιτίας της ανάγκης της επιβολής ακροδεξιών αφηγημάτων για την εξυπηρέτηση ορισμένων. Αναρωτιόμαστε επίσης ποιο είναι το καθεστώς ασφάλειας που μας προσφέρει η πολυδάπανη ΕΛΑΣ και το μονίμως αναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δε θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί το ρατσιστικό δηλητήριο, το μίσος κι η μισαλλοδοξία σε καμία γειτονιά. Διεκδικούμε άσυλο και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά που έρχονται στην χώρα μας, κατατρεγμένα από πολέμους, από διακρίσεις και φτώχεια.
Διεκδικούμε πόλεις ανοιχτές και γειτονιές φωτεινές χωρίς φόβο. Διεκδικούμε μια κοινωνία με ελευθερία μακριά απ’ το σκοταδισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί