Πρώτο περιστατικό αλλεργίας στην Ελλάδα από το εμβόλιο

Ένα περιστατικό αλλεργίας από το εμβόλιο του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρό» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλεόυς. Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε 32χρονη ειδικευόμενη γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό καταγράφηκε στους χθεσινούς εμβολιασμούς και αφορά μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό. Περιστατικά αλλεργίας έχουν παρουσιαστεί στην Βρετανία και στις ΗΠΑ από το ίδιο εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πως «οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες» σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες που πρόκειται να εμβολιαστούν. Πρόσθεσε πως μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής.

Τόνισε επίσης ότι η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι ένας λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος. Σύμφωνα με την ίδια «μόνο οι σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε νοσοκομείο με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων είναι ένας λόγος να μην εμβολιαστεί κανείς».

Όπως σημείωσε «αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα ή ακόμη και τοξικές ουσίες, αυτές οι αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι σύμφωνα με το CDC αλλά και την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία, οι αλλεργίες από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιστοιχούν 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί