Κρήτη: Παίρνει σύνταξη 286 ευρώ επειδή είχε το… θράσος να έχει εργαστεί σε Ελλάδα και ΗΠΑ

«Ζήσε με 286 ευρώ, νόμιμα είναι»

Όταν έφτανε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει πίσω ένα πενιχρό 100ευρω τον μήνα, από τη σύνταξη που του περιέκοψαν, πίστευε πως τουλάχιστον εκεί θα έβρισκε το δίκιο του. Και αρχικά το βρήκε, αλλά το ελληνικό κράτος δεν… χαμπαριάζει από τέτοια.

Ο λόγος για έναν 75χρονο Χανιώτη συνταξιούχο (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), ο οποίος έχει βγει στη σύνταξη από το 2010 και ενώ ξεκίνησε με ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 700 ευρώ τον μήνα, κατέληξε σήμερα να παίρνει 286 στο χέρι – παρά το ότι έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια πως μέρος των περικοπών έγινε παράνομα.

Η ατυχία του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής ήταν ότι είχε το… θράσος να έχει εργαστεί σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Ο τρόπος που εκδίδεται μια σύνταξη σε τέτοιες περιπτώσεις, καθορίζεται από διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που είναι σε ισχύ από το 1994.

Η σύνταξη λοιπόν εκδόθηκε με συνυπολογισμό ενσήμων από την εργασιακή του σταδιοδρομία σε Ελλάδα και ΗΠΑ, καταβαλλόταν όμως εξ ολοκλήρου από το ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ. Και ενώ αρχικά, το 2010, ξεπερνούσε τα 700 ευρώ, με τις μνημονιακές περικοπές μειώθηκε κατά το ένα τρίτο περίπου, όσον αφορά το ελληνικό σκέλος της. Ταυτόχρονα όμως, σταμάτησε να καταβάλλεται και το μέρος της σύνταξης που αντιστοιχούσε στο αμερικάνικο σκέλος (συμπληρωματική παροχή, όπως ονομάζεται).

Αυτό, όπως υποστήριξε ο 75χρονος Χανιώτης στο δικαστήριο, ήταν παράνομο, καθώς το μέρος της σύνταξης που αφορά την εργασία του στις ΗΠΑ, καθορίζεται από τη διμερή συμφωνία που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία δεν έχει αλλάξει ή ακυρωθεί.

Το Πρωτοδικείο Χανίων συμφώνησε απόλυτα και τον δικαίωσε, ορίζοντας το συνολικό ποσό της σύνταξης και υποχρεώνοντας το ΙΚΑ να του καταβάλει αναδρομικά το τμήμα της σύνταξης που στερήθηκε, από το 2010 ως το 2015.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Χανίων

Και ενώ τα αναδρομικά τα πήρε, ο ΕΦΚΑ, έπειτα από μερικούς μήνες, ξαναέκοψε την  καταβολή του τμήματος της σύνταξης που έπρεπε να λαμβάνει για την εργασία του στην Αμερική.

Όπως ήταν φυσικό, έχοντας και την απόφαση του δικαστηρίου, για την οποία δεν ασκήθηκε ποτέ καμία έφεση, ο 75χρονος Χανιώτης ζήτησε από τον ΕΦΚΑ να κάνει το αυτονόητο – να εφαρμόσει την απόφαση δηλαδή:

Από το εξώδικο που απεστάλη στον ΕΦΚΑ

Στην Ελλάδα όμως, αυτά δεν… περνάνε. Διότι ο ΕΦΚΑ εμφάνισε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας έχει το δικαίωμα να του κόψει τη σύνταξη επειδή… άλλαξε το δεδικασμένο για τις συντάξεις, μιας και στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί άλλος νόμος για το συνταξιοδοτικό (Κατρούγκαλου). Νέος νόμος = άκυρο το παλιό δεδικασμένο, αποφάνθηκε το Νομικό Συμβούλιο, παρέχοντας ένα πολύ βολικό “φύλλο συκής” για να καλυφθεί η περικοπή και αφήνοντας τον συνταξιούχο να παίρνει πια κάτω από 300 ευρώ τον μήνα. Δεν βρέθηκε δηλαδή κάποιος ουσιαστικός λόγος για την περικοπή, αλλά ένας καθαρά δικονομικός.

Η απάντηση του ΕΦΚΑ με την άρνηση καταβολής της “συμπληρωματικής παροχής”

Βέβαια, όπως μπορείτε να δείτε και στο έγγραφο παραπάνω, ο ΕΦΚΑ έχει “απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο”, για τα 100 ευρώ αυτά που τόσο δυσκολεύεται να καταβάλει.

Βλέποντας όλα αυτά, γεννιούνται μερικά πολύ απλά ερωτήματα:

Τι νόημα έχει να προσφεύγει κανείς στα δικαστήρια και να δικαιώνεται, όταν μπορούν να εφευρεθούν νομότυποι, ή ίσως και τυπικά νόμιμοι τρόποι να παρακαμφθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων;

Και τι νόημα έχει ο όρος “κοινωνικής” στην ονομασία του ΕΦΚΑ, όταν δεν έχει πρόβλημα να αφήνει συνταξιούχους να ζουν με λιγότερα από 300 ευρώ, λέγοντάς τους εν ολίγοις ότι όλα έγιναν νόμιμα και για τα χρήματα που σας κόψαμε, θα μας απαντήσει… κάποτε το αρμόδιο υπουργείο.

Καθώς είναι πράγματι σημαντικό να καταλήξουμε στο τι είναι το νόμιμο τελικά για αυτά τα πενιχρά 100 ευρώ, γιατί ο ΕΦΚΑ να μη συνεχίσει να τα καταβάλλει, μέχρι να λάβει την οριστική απάντηση από το υπουργείο και αν εκεί αποφανθούν ότι δεν έπρεπε να δοθούν, να τα ζητήσει πίσω αναδρομικά; Το ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο συνταξιούχος θα λάβει ακόμα μικρότερη σύνταξη, ούτως ή άλλως δεν μοιάζει να αποτελεί πρόβλημα για τον φορέα.

Με δεδομένη την ταχύτητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα και την ηλικία του συνταξιούχου, κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να υποθέσει ότι η λύση αυτού του προβλήματος για τον ΕΦΚΑ θα έρθει μέσω της αδυσώπητης πορείας των πραγμάτων στον χρόνο.

Εμείς πάντως αρνούμαστε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί