Πράσινοι: Επικίνδυνα μονοπάτια για τη Δημοκρατία ανοίγει η άρση της ασυλίας της βουλεύτριας Αγγ. Αδαμοπούλου

Οι Πράσινοι, μαζί με τις ευχές τους για υγεία και ευημερία προς τους πολίτες, ζητούν την εγρήγορσή τους για τα φαινόμενα που πλήττουν τη Δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση. Αφορμή είναι η άρση της ασυλίας βουλεύτριας και η παραπομπή της στη Δικαιοσύνη, για πολιτικά ζητήματα που έθεσε σε ομιλία της στη Βουλή.

Η άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου (ΜΕΡΑ25) πέρασε με την ψήφο όλων των βουλευτών της ΝΔ και τεσσάρων του ΚΙΝΑΛ. Αφορά δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση από μήνυση συνδικαλιστών αστυνομικών της ΕΛΑΣ, για καταγγελίες της στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη λειτουργία προβοκατόρων στις τάξεις της αστυνομίας.

Το αντιδημοκρατικό ολίσθημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των λίγων πρόθυμων συνοδοιπόρων της αφορά πολιτική πράξη βουλευτή μέσα στον κύκλο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του, όχι αξιόποινη πράξη όπως εμπλοκή του σε τροχαίο. Πολύ περισσότερο, όταν οι σχετικές καταγγελίες είναι βάσιμες και έχουν γίνει επανειλημμένα εντός και εκτός Βουλής.

Οι Πράσινοι θεωρούν την άρση της ασυλίας αυτής αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και καταχρηστική, καθώς αφορά την ίδια την άσκηση των καθηκόντων της βουλεύτριας στη Βουλή. Υποστηρίζουν ότι δεν νοούνται περιορισμοί στην άσκηση της ελεύθερης γνώμης των βουλευτών (άρθρο 61 του Συντάγματος). Επιπλέον, η καταγγελία της βουλεύτριας ήταν γενική και δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν δυσφημιστεί, ενώ είχε παρέλθει και η αποσβεστική προθεσμία των 45 ημερών από την ημέρα που έφτασε η δικογραφία στη Βουλή.

Δίωξη βουλευτή της αντιπολίτευσης για πολιτική τοποθέτηση στη Βουλή, μέχρι τώρα μπορούσε να συμβεί μόνο σε χώρες όπως η γειτονική Τουρκία. Το ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα στη δική μας χώρα, και μάλιστα με χλιαρές μόνο αντιδράσεις, αποτελεί σήμα κινδύνου για τη Δημοκρατία, την προστασία των θεσμών, αλλά και τις ελευθερίες όλων μας: αν διώκεται ποινικά ένας βουλευτής γιατί είπε τη γνώμη του στη Βουλή, τι πρέπει να περιμένει ένας απλός πολίτης που θα ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής στην εξουσία;

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν αταλάντευτα την ελεύθερη έκφραση, τον νηφάλιο πολιτικό λόγο, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Καλούν τους δικηγορικούς συλλόγους και τον νομικό κόσμο να τοποθετηθούν υπέρ του Συντάγματος, του Κοινοβουλευτισμού και του Κράτους Δικαίου, σε μια χώρα που έχει υποφέρει από πολλές αντιδημοκρατικές συμπεριφορές στο παρελθόν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί