Η πρώτη κάρτα Χριστουγέννων στην ιστορία, που μάλιστα θεωρήθηκε σκάνδαλο! (εικόνα)

Αυτή είναι η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα στην ιστορία της ανθρωπότητας! Σχεδιάστηκε και στάλθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1843, στη βικτωριανή Αγγλία. Πρόκειται για μια χρωματισμένη λιθογραφία που κυκλοφόρησε σε περίπου 1.000 αντίτυπα. Το πρώτο φτιάχτηκε με το χέρι και ανήκει στις συλλογές του πανεπιστημίου του Πέρκινς. Μάλιστα στη συντηρητική κοινωνία της εποχής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις το γεγονός ότι  στο κεντρικό επίπεδο της εικόνας ένα παιδί εμφανίζεται να πίνει κρασί, που μάλιστα του δίνει η μητέρα του!

The traditions of Christmas > Joint Base Elmendorf-Richardson > News

Η κάρτα σχεδιάστηκε από τον Άγγλο ζωγράφο Τζων Κάλκοτ Χόρσλει (1808-1882) κατά παραγγελία του πλούσιου φίλου του σερ Χένρι Κολ. Ο Κολ στη συνέχεια έκανε συνολικά 1.000 αντίγραφα και τα πούλησε προς ένα σελίνι το καθένα. Το αντίγραφο που αναδημοσιεύουμε έχει σταλεί από τον ίδιο τον Κολ, καθώς φέρει και την υπογραφή του. Ο Κολ έστειλε την κάρτα στον Τζων Τόμπσον, που συνεργάτηκε και έκανε το χαρακτικό στο σχέδιο της κάρτας.

Ήταν χωρισμένη σε τρία επίπεδα. Στο κεντρικό η οικογένεια πίνει κρασί και γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Στα άλλα δύο αναπαριστώνται πράξεις φιλανθρωπίας προς φτωχούς ανθρώπους.

Από τα 1.000 αντίτυπα έχουν διασωθεί περίπου 10, ένα από τα οποία είναι αυτό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πέρκινς.

Μια από τις διασωθείσες κάρτες πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπυς το 2010 έναντι 7.000 δολαρίων.

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα άρχισε να μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων 17 χρόνια μετά την πρώτη δημιουργία, δηλαδή το 1860.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί