Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα με την ΕΛΑΣ να έχει κυβερνητική άδεια εισβάλλει και στα σπίτια!

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα γιορτινά τραπέζια με τους λοιμωξιολόγους να επαναλαμβάνουν ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας και μόνο, ενώ επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να μην συμμετέχουν στα ρεβεγιόν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Οι ειδικοί συστήνουν δε στους πολίτες τηρώντας το όριο των 9 ατόμων, να συναντηθούν με τα ίδια άτομα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να διατηρηθεί η «κοινωνική φούσκα». Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανεχτεί φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων και ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού που θα τροφοδοτήσουν τον κορονοϊό και θα «εκτοξεύσουν» το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Μετακίνηση με κωδικό «6»

Oι πολίτες πρέπει να στείλουν SMS με κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κυβερνητικοί παράγοντες απευθύνουν έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο-πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως». Όπως μάλιστα τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, τότε θα έρθουν πιο αυστηροί περιορισμοί την Πρωτοχρονιά.

«Όχι» σε ρεβεγιόν και κάλαντα

Δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Επίσης,  τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν και να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές

Μπλόκο στις βραδινές μετακινήσεις

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι κανόνες για τις εκκλησίες

Επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1 η  και 6 η  Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Drones και έλεγχοι ακόμη και στα σπίτια

Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν. Εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Παράλληλα, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να επεκτείνει τους ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», πρόσθεσε.

Τεστ και καραντίνα για τους επιβάτες από τη Βρετανία

Σε ισχύ βρίσκεται η νέα NOTAM για τις αφίξεις από Βρετανία. Η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από τη Βρετανία θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους

newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί