Κικίλιας: Επιβεβλημένο να τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα

Παρουσία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, έγινε η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό πριν τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να καταφέρει σταδιακά η κοινωνία να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου για την ψυχική υγεία των πολιτών, ένας τομέας που έχει πληγεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας τόσο λόγω των μέτρων όσο και λόγω του άγχους που επικρατεί για το «αύριο» σε οικονομία και εργασία, ενώ στάθηκε ξανά στο σχέδιο «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, στο οποίο όπως ανέφερε συνδράμει το σύνολο του ελληνικού κράτους.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, με 937 νέα κρούσματα, 495 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και 62 νέους θανάτους. «Με βάση αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι στατιστικά για εμάς αλλά με πόνο ψυχής βλέπουμε τον «Γολγοθά» και την «Οδύσσεια» που περνούν οι συμπολίτες μας, κάνουμε έκκληση να γιορτάσουμε στενά οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Με αγάπη, αλλά και προσοχή. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει, βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους συμπολίτες του», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμών, σχολιάζοντας πως το σχέδιο «Ελευθερία» είναι μια επιχείρηση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στο παρελθόν. «Σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει επιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα. Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, βλέπετε πως το υπουργείο, οι φορείς, η κυβέρνηση και οι υγειονομικοί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, οι τεχνικοί επιστήμονες, οι άνθρωποι της ψηφιακής διακυβέρνησης, οι ένοπλες δυνάμεις, το σύνολο του κράτους, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουμε τον στόχο μας», εξήγησε.

«Είναι προφανές πως θα υπάρξουν και κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες. Πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της κοινωνίας, να ενημερωθεί, να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί. Βήμα – βήμα, με διαφάνεια και ειλικρίνεια θα καταφέρουμε σταδιακά, με την επιστημονική ενημέρωση για τα εμβόλια, να φτάσουμε στον στόχο. Τα εμβόλια το ένα μετά το άλλο παίρνουν έγκριση, έχει ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αυτό της Pfizer και στις 6 Ιανουαρίου η επιτροπή συνεδριάζει για αυτό της Moderna και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτό σημαίνει πως θα αυξάνονται οι δόσεις των εμβολίων. Με υπομονή, με σύνεση, θα περιμένουμε τη σειρά μας για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», τόνισε ακολούθως ο κ. Κικίλιας.

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τόνισε ότι «έχει αλλάξει δραματικά η ζωή και η καθημερινότητα μας».

Η ίδια σημείωσε ότι «έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στην ψυχολογική πίεση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η απουσία από τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας και η απώλεια των δικών μας ανθρώπων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι μας χάσαμε ένα ποσοστό της ψυχικής μας ελευθερίας. Αναπτύσσουμε προγράμματα για ανέργους, ψυχικά νοσούντες και τα παιδιά μας που έχουν κλειστεί μέσα. Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι έχουμε αναρτήσει οδηγίες και συμβουλές για τους πολίτες που αισθάνονται πίεση. Καλούμαστε να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. Το lockdown έχει επηρεάσει βάναυσα τα παιδιά μας, καθώς δεν πηγαίνουν στο σχολείο και είναι περιορισμένα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί