Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση στερεί από τα αθλητικά σωματεία ακόμα και τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότηση

Την απαράδεκτη καθυστέρηση στη χορήγηση της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων, αλλά και τις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις εκλογικές διαδικασίες στο χώρο του Αθλητισμού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο αθλητικός κόσμος είναι θυμωμένος και εξαγριωμένος με την εξοντωτική – αντιαθλητική πολιτική της κυβέρνησης στον ερασιτεχνικό – σωματειακό αθλητισμό», είπε ο Μ. Συντυχάκης, καθώς μετά το γενικευμένο lockdown προπονητές, εργαζόμενοι και διοικήσεις προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα αθλητικά σωματεία «σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης» που επιβάλλουν οι διαδικασίες του Αθλητικού Μητρώου «και χωρίς ούτε σεντς κρατικής επιχορήγησης για το 2020, παρόλο που από τον Μάιο είχατε υποσχεθεί τα περιβόητα 12 εκατ.».

Τελικά, «μετά από 8 μήνες απαράδεκτης καθυστέρησης, συνεχόμενων εξαγγελιών, εκβιασμών προς τα Σωματεία για την εγγραφή τους στο Μητρώο ως προϋπόθεση να πάρουν την κρατική επιχορήγηση, μιας δηλαδή απίστευτης κοροϊδίας από μέρους σας και αφού είχατε εκτεθεί ανεπανόρθωτα», 10 ημέρες πριν το τέλος του 2020 η κυβέρνηση έδωσε τα ψίχουλα των 9,6 εκατ. ευρώ σε 3.408 σωματεία που λέει ότι έχουν ελεγχθεί (το 63% των προεγγεγραμμένων σωματείων), «αλλά όχι με κριτήριο όσα έχουν αθλητική αναγνώριση και αποδεδειγμένη αθλητική δραστηριότητα, που είναι πολύ περισσότερα», όπως σημείωσε.

«Ακόμα και αυτά που δίνετε, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων και οικονομικής ασφυξίας του σωματειακού αθλητισμού», πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως «οι αδικαιολόγητες, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της εγγραφής τους», με «δεδομένο, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια των προθεσμιών είναι ασφυκτικά», μεγαλώνουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν εκπρόθεσμα σωματεία που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά. «Τα οδηγείτε σε λουκέτο! Χιλιάδες εργαζόμενοι -έμμεσα και άμεσα- βρίσκονται σε δεινή θέση, αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «το Μητρώο έχει μετατραπεί σε μέσο χειραγώγησης των εκλογών των Αθλητικών Ομοσπονδιών». Υπενθυμίζεται πως με βάση το νέο αθλητικό νόμο, η εγγραφή των Σωματείων στο Μητρώο συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες.

Όμως, αντί η κυβέρνηση να δώσει παράταση στο Μητρώο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2021 και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, περιόρισε τις σχετικές προθεσμίες μέχρι το τέλους αυτού του χρόνου. Τελικά, έδωσε μια μικρή παράταση έως τις 22 Γενάρη του 2021, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που αποσκοπούσε «στην αναβολή των εκλογών του ΣΕΓΑΣ, που ήταν η μοναδική αθλητική ομοσπονδία που έχει προκηρύξει εκλογές αυτήν την περίοδο (για τις 17/1/2021)», όπως σημείωσε.

«Είναι φως φανάρι ότι στοχεύετε να ελέγξετε με πραξικοπηματικού τύπου ενέργειες το χώρο της διοίκησης του αθλητισμού και ειδικότερα την Ομοσπονδία Στίβου, τον ΣΕΓΑΣ», είπε, προσθέτοντας πως «τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν την απαράδεκτη, αυταρχική και αντιδημοκρατική μεθόδευση αποκλεισμού χιλιάδων αθλητικών σωματείων από τις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες και τη χρησιμοποίηση του Αθλητικού Μητρώου ως μέσο αποκλεισμού και εκλογικής σκοπιμότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Είναι χαρακτηριστικό πως τα προεγγεγραμμένα σωματεία ήταν 5.373, οι αιτήσεις που ελέγχθηκαν 3.601 και τα σωματεία που κατάφεραν να εγγραφούν στο Μητρώο μόλις 2.449. «Δηλαδή, μόλις το 46% των προεγγεγραμμένων έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο Μητρώο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τα 2.449 μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών τα 1.836, δηλαδή το 34% των προεγγεγραμμένων», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μ. Συντυχάκης.

Το ΚΚΕ πρότεινε «όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, απασχολώντας τον τελευταίο χρόνο εργαζόμενους, είχαν αγωνιστική δραστηριότητα πριν την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς και αθλητική αναγνώριση, να ενισχυθούν με βάση τα τμήματα και τα αθλήματα που καλλιεργούν, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση». Επιπλέον, «τα Σωματεία και οι αθλητικές ομοσπονδίες να κάνουν εκλογές, με βάση την αθλητική αναγνώριση και την αθλητική δραστηριότητα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΕΟΕ. Το Μητρώο να παραμείνει ανοιχτό σε όλα τα Σωματεία και να απλουστευτούν οι διαδικασίες πρόσβασης και ολοκλήρωσης της εγγραφής».

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά…

Αντί για συγκεκριμένες απαντήσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιδόθηκε σε ύβρεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς αποδίδοντας «άγνοια» στον βουλευτή του ΚΚΕ. Στο διά ταύτα επέμεινε σε αυτές τις διάτρητες και πραξικοπηματικές ενέργειες, στο όνομα τάχα της «απόλυτης διαφάνειας και τάξης» στα οικονομικά των σωματείων.

Πάντως, στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης κατέθεσε στα πρακτικά συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες που επιβεβαιώνουν τις άθλιες μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση των αθλητικών σωματείων

«Εδώ και 15 ημέρες λαμβάνουμε σωρεία καταγγελιών από Σωματεία, για παρεμβάσεις σε δημάρχους, Περιφέρειες και κομματικά στελέχη της ΝΔ, προσωπικά σας τηλέφωνα, και συναντήσεις στο γραφείο σας με εκλογικούς καταλόγους στα χέρια. Χρησιμοποιείτε κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς, κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και πιέσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα «ότι η Γραμματεία Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος (προσοχή, ούτε καν ο Τομέας Αθλητισμού) οργάνωσε στις 30/11/2020 τηλεδιάσκεψη κομματικών στελεχών, με ομιλητή εσάς προσωπικά, για τις εκλογές και τις νέες διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, φτάνοντας στο σημείο να υποδεικνύετε τους αρεστούς υποψηφίους στις Ομοσπονδίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί