«Εξοικονομώ»: Καταγγελία μηχανικού για κυκλοφορία παράνομου λογισμικού υποβολής αιτήσεων

Μετά το σχόλιό του με φορμή τις επίσημες δηλώσεις του ΥΠΕΝ για την 1η μέρα του Εξοικονομώ και με αφορμή το φιάσκο του προγράμματος για την Κρήτη, ο κ. Απόστολος Ηλιαδάκης μας γράφει ξανά, καταγγέλλει ότι υποψήφιος ο οποίος στο 12ο λεπτό και 49ο δευτερόλεπτο είδε στην οθόνη του ότι οι πόροι για την περιφέρεια σας έχουν εξαντληθεί.

Δείτε επίσης: Μέσα σε 13 λεπτά έκλεισε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την Κρήτη

Η 1η μέρα του Εξοικονομώ στην Κρήτη και ο … ο Κεντέρης του πληκτρολογίου

Παράλληλα, μας κάνει γνωστή την επώνυμη καταγγελία μηχανικού, την οποία έφερε στο φως το B2Green, μέσω της οποίας θέτει ερωτηματικά περί διαβλητότητας της διαδικασίας, σημειώνοντας επιπλέον την παρουσία σχετικού λογισμικού στην αγορά για την επίσπευση της καταχώρησης των αιτήσεων με προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων.

Δείτε αναλυτικά την καταγγελία:

Παρακολουθώ τις διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα για το νέο ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020’’. Πράγματι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της υπόστασης μας σαν επιστήμονες μηχανικοί. Απορώ γιατί δε δημιουργήθηκαν υποψίες και ερωτηματικά  στα όργανα του ΤΕΕ, των επαγγελματικών συλλόγων και του ΥΠΕΚΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας ή μήπως τους βολεύει αυτό που συμβαίνει???

Στο γραφείο μας είμαστε 3 αρχιτέκτονες έμπειροι στα ενεργειακά και καταφέραμε μόλις και μετα βίας να εντάξουμε 2 αιτήσεις στο πρόγραμμα. Στους υπόλοιπους πελάτες μας, και σε όσους από αυτούς είχαν εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες, είχαμε κάνει σεμινάριο ενημέρωσης και προσπάθησαν μόνοι τους να εισάγουν την αίτηση τους, αλλά κανείς τους δεν τα κατάφερε.  Από το προηγούμενο ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’ ξέραμε ότι είναι αδύνατον, όσο έμπειρος και γρήγορος να είναι κάποιος στην εισαγωγή των στοιχείων, να κάνει στον ελάχιστο χρόνο που έχει στη διάθεση του περισσότερες από 1-2 αιτήσεις.  Δεν προβληματίζει κανένα που υπάρχουν γραφεία που εισήγαγαν 70 – 100 ή και περισσότερες αιτήσεις? Την απάντηση εμείς την έχουμε αλλά δε μπορούμε να το αποδείξουμε. Είμαι από τους πρώτους  ενεργειακός επιθεωρητές πανελλαδικά με Α.Μ. 302. Έχω συμμετάσχει σε όλα τα προηγούμενα ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’. Στο προηγούμενο δέχτηκα τηλεφώνημα που μου προσέφεραν ειδικό πρόγραμμα έναντι τιμήματος (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι ήταν από 2000 έως 4000 ευρώ) που θα εισήγαγα τα στοιχεία των πελατών μου από τις προηγούμενες μέρες και είχε την ικανότητα να παρακάμπτει τους συναδέλφους και να ενταχθούν όλοι οι πελάτες μου. Στη σύσκεψη που κάναμε στο γραφείο αποφασίσαμε να μην το αγοράσουμε  για τους παρακάτω λόγους :

  • Δε γνωρίζαμε αυτόν που τηλεφώνησε και φοβηθήκαμε να μην εξαπατηθούμε.
  • Κρίναμε ότι θα ήταν εντελώς αντιδεοντολογική η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου και θα μπορούσε να επισύρει κυρώσεις από τα θεσμικά μας όργανα.
  • Νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις από τη χρήση ενός τέτοιου εργαλείου που θα ξεγελούσε τη θεσμοθετημένη διαδικασία.

Είμαι σίγουρος ότι αν οι θεσμικά υπεύθυνοι στο ΤΕΕ και στο ΥΠΕΚΑ θέλουν, μπορούν να ελέγξουν τη διαδικασία απευθυνόμενοι στις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εγκλήματος.  Αν δεν τα καταφέρουν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας δικτύων, κλπ που μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Συμφωνώ με την άποψη συναδέλφων ότι το ΤΕΕ έχει υποχρέωση να μποϊκοτάρει το σε εξέλιξη πρόγραμμα ’’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020’’ και να υποχρεώσει την πολιτεία να αναπροσαρμόσει και να επαναπροκυρηξει το πρόγραμμα με διαφορετικά κριτήρια επιλογής ωφελουμένων.

Ελισσαίος Παπατζανάκης αρχιτέκτων, Α.Μ. ΤΕΕ 35369, Α.Μ. Ενεργ. Επιθεωρ. 302
Τηλ. 2821055665, Κιν 6944684175
Αποκορώνου 7, Χανιά
elisseos@teemail.gr,  elisseos.pap@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί