Μ. Δερμιτζάκης: «Πολιτική υπόθεση ίσως» η ανακοίνωση από την βρετανική κυβέρνηση για μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού

“Για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης”

Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης. Με ανάρτησή του στο facebook, υποβαθμίζει την ανησυχία που έχει προκαλέσει λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πολιτική υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη».

Δείτε επίσης: Σε «νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος» κορονοϊού αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση την εκτόξευση των κρουσμάτων

Πάντως αναφέρει ότι «μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης: μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».

«Το νέο στέλεχος στη Βρετανία.

Εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση οτι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονοός ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία.

Αυτό όμως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτή η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δηλαδή τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικο φορτίο στην κοινότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί