Παράπονα για το click away από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η αγωνία των εμπόρων που βλέπουν μέρα με τη μέρα να κάνει φτερά ο τζίρος των εορτών βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το Επιμελητήριο Λάρισας και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης (Λάρισας).

Κατά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νομού λόγω του γενικευμένου lockdown. Επισήμαναν μεταξύ άλλων την αναποτελεσματικότητα του μέτρου click away, το οποίο όπως τόνισαν αφορά κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες, δημιουργώντας άνισο ανταγωνισμό προς την συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανεμπορίου.

Παράλληλα έθεσαν ως νούμερο ένα πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας και ζήτησαν μη επιστρεπτέα αποζημίωση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις εφ’ όσον με τον τρόπο που δίδεται τώρα, μέσω δανεισμού, δημιουργεί μια νέα γενιά δανειοληπτών. Θεώρησαν ανεπαρκές το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» της περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ τόνισαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική κακοκαιρία του «Ιανού».  

Ειδικά για την εστίαση, τονίστηκε η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς οι επιχειρήσεις παρότι βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας εδώ και μήνες, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν δεχθεί καμία ενίσχυση από το κράτος, ενώ τα πάγια και ανελαστικά τους έξοδα «τρέχουν» και γίνονται απαιτητά. Επισημάνθηκαν μάλιστα οι οχλήσεις που δέχονται οι επαγγελματίες από εισπρακτικές εταιρίες οι οποίες ζητούν πιεστικά προκαταβολές πληρωμών για λογαριασμούς ΔΕΗ. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για άμεσο και στοχευμένο στην εστίαση χρηματοδοτικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ.

Αλέξης ΧαρίτσηςEUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην παρέμβασή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφάπτονται με τα αιτήματα των φορέων, κάτι που δείχνει ότι ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Ενημέρωσε επίσης για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, την πρόταση για ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης, καθώς και την επιδότηση της επαγγελματικής στέγης από το κράτος και όχι σε μια λογική αντιπαράθεσης ιδιοκτητών-ενοικιαστών. Τέλος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 που ψήφισε η κυβέρνηση δεν προβλέπει επαρκή μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ανάκαμψης την επόμενη χρονιά.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την στήριξη της εργασίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία.

► Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του κ. Χαρίτση, οι αναπληρωτές τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης Βουλευτής Ηρακλείου και Γιάννης Σαρακιώτης Βουλευτής Φθιώτιδας, καθώς και οι βουλευτές Λάρισας Άννα Βαγενά και Βασίλης Κόκκαλης.

► Από πλευράς φορέων οι: Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημήτριος Οικονόμου, Οικονομικός Επόπτης της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σακελλάρης Αλέξης, πρόεδρος Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας, Ζωή Ακριβούλη, μέλος ΔΣ, πρόεδρος τμήματος υπηρεσιών Επιμελητηρίου Λάρισας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί