Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Επικίνδυνη μείωση τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία μας

«Η εγκληματική κυβερνητική απόφαση για μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, εδώ και έναν μήνα, με πρόφαση την “αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς της covid19 λοίμωξης”, έχει φέρει σε οριακά επικίνδυνο σημείο τους πολίτες της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής, που περιμένουν να χειρουργηθούν» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Στην ανακοίνωση τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας αναφέρουν τα εξής:

«Όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα , πολύ απλά, μένουν χωρίς χειρουργείο, περιμένοντας στη λίστα αναμονής για ακόμα περισσότερους μήνες, με ορατό κίνδυνο, να μετατραπεί το “τακτικό” ιατρικό πρόβλημα σε “οξύ”, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία τους. Όποιοι έχουν την δυνατότητα εξαναγκάζονται να πληρώσουν αδρά από το υστέρημά τους στο γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο της Πάτρας, για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης, που κάθε δημόσιο σύστημα υγείας θα έπρεπε να προσφέρει και να εγγυάται, ακόμα και μέσα σε συνθήκες επιδημίας.Το δεύτερο -μετά το πρώτο κύμα- λοκντάουν στη λειτουργία του ΕΣΥ και η μετατροπή του σε ΕΣΥ μιας νόσου, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η λεγόμενη “λοιπή νοσηρότητα” δεν μπορεί να περιμένει, δεν κάνει λοκντάουν και είναι πολλαπλάσια της νοσηρότητας από τον κορονοϊό.

Η μείωση των χειρουργείων κατά 80% στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και κατά 35% στο ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας έχει σαν αποτέλεσμα την ως τώρα αναβολή και ακύρωση εκατοντάδων επεμβάσεων και την αντίστοιχη εκτίναξή τους στο “Ολύμπιον” και άλλες ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα, στον Άγιο Ανδρέα, η Διοίκηση με έγγραφό της απαιτεί περαιτέρω μείωση στο 80%, για να υπάρξει εναρμόνιση με την άνωθεν κυβερνητική οδηγία. Αντίστοιχη είναι και η μείωση τουλάχιστον στο 50% των κλινών νοσηλείας στις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες είναι μόνιμα πλήρης, με αποτέλεσμα σε κάθε γενική εφημερία οι χειρουργικοί ασθενείς να φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές χωρίς ασφαλή παρακολούθηση και νοσηλεία.

Είναι ή όχι τα παραπάνω ξεκάθαρη και συνειδητή στήριξη του ιδιωτικού τομέα υγείας από την κυβέρνηση ;

Είναι ή όχι κερδοσκοπία εις βάρος των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη;

Γιατί δεν ισχύει η μείωση του 80% και για τον ιδιωτικό τομέα;

Άραγε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, δεν υφίσταται κίνδυνος “ενδονοσοκομειακής διασποράς της covid λοίμωξης” όπως στα δημόσια;

Κι αν όντως η κυβέρνηση κόπτεται για τον κίνδυνο “ενδονοσοκομειακής διασποράς της covid λοίμωξης στα δημόσια νοσοκομεία” λόγω των πολλών τακτικών χειρουργείων, γιατί δεν διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποφυγή της με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους υγειονομικούς, στους συνοδούς των ασθενών, με ενίσχυση των μέσων ατομικής προστασίας, με ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης των ασθενών, με αύξηση της στελέχωσης κτλ; Ξεκαθαρίζουμε δημόσια πως την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την τραγική κατάσταση και τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών έχουν ακέραια η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, που πλέον νομοθετούν και αποφασίζουν σαν “αποκλειστικοί αντιπρόσωποι” μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Καλούμε τους συναδέλφους του χειρουργικού τομέα οι οποίοι δέχονται τεράστια πίεση από τους ασθενείς οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται, να παραπέμπουν τους ίδιους και τους οικείους τους στις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες είναι οι άμεσες υπεύθυνες για την εφαρμογή της απαράδεκτης οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για μείωση των χειρουργείων».

patrastimes

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί